Wikipedia.org
Plemenit i čestit: Luka Ćelović

Među najvećim dobrotvorima Beogradskog univerziteta je Luka Ćelović Trebinjac i Miša Anastasijević. Kad Ćelović umro 15. avgusta 1929, sahranu je na najsvečaniji način organizovao Beogradski univerzitet, prema testamentu jedini pokojnikov naslednik. On je Univerzitetu podario 50 miliona ondašnjih dinara. Zahvaljujući njemu, Beogradski univerzitet je postao treći po bogatstvu u svetu.

Blagodareći Ćeloviću, Savamala je postala novi prestonički centar i dobila predivna zdanja. Osnovao je “Zadužbinu Luke Ćelovića -Trebinjca, beogradskog trgovca” 1926. u sklopu proslave dana Svetog Save na Beogradskom univerzitetu, njegovo pismo pročitao je tadašnji rektor Pavle Popović.

Na osnovu sredstava iz Ćelovićevog fonda, Univerzitet je 1940. počeo sa štampanjem udžbenika, sa 10 knjiga u prvom kolu. Iste godine je završena jedna od njegovih zadužbina, petospratnica na uglu Krunske i Ferdinandove (deo Kneza Miloša, današnja adresa Kneza Miloša 2).

Veliko materijalno bogatstvo nije mnogo uticalo na skromnost i asketski način života Luke Ćelovića. Kad se upokojio, u njegovom domu napravljen je popis u kome se navodi da su zatečena: tri otomana, zavese, dva tepiha, trpezarijski sto, šest stolica, dva kredenca, dva kreveta – mesingani i gvozdeni sa slamanjačama, obično vuneno ćebe i drveni kofer. Luka Ćelović Trebinjac bio je poseban i čestit čovek koji je znao da ono najvrednije leži u davanju i ulaganju u budućnost.

Otkupljen portret

Rođen je u Pridvorcima kod Trebinja 18. oktobra 1854. Bio je veletrgovac, rentijer, početkom 20. veka jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, vodeći finansijer, predsednik Beogradske zadruge, nacionalni radnik i veliki srpski prosvetni dobrotvor. Njegovom portretu u prirodnoj veličini, delu Bete Vukanović, izgubio se trag 1943. Otkupljen je 2016. godine i nalazi se u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Sutra – Zadužbinarstvo kod Srba (4): Naslednici puki siromasi