EPA/Salvatore di Nolfi
Zoran Zaev

Lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza u Severnoj Makedoniji Zoran Zaev izjavio je danas da je ubeđen da bi jedan od osnivača VMRO i revolucionar Goce Delčev bio ponosan na uspeh koji je postigla ta zemlja učlanjenjem u NATO.

U Severnoj Makedoniji danas se obeležava 4. februar, 148. godišnjica od rođenja Goce Delčeva, za koga je Zaev na svom Fejsbuk profilu napisao da je jedan od najmarkantnijih heroja makedonske državnosti.

– Njegova vizija danas postaje most koji nas povezuje sa drugim narodima u zajedničkim naporima ka ujedinjenoj Evropi – napisao je Zaev i dodao da bi Delčev sigurno bio ponosan zbog učlanjenja u NATO i očekivanog poziva za početak pregovora sa EU.

Inače, pitanje nacionalne pripadnosti Goce Delčeva je jedno od ključnih spornih pitanja između Severne Makedonije i Bugarske.

Bugarska strana, naime, tvrdi da je Delčev bio Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju i ne žele uopšte da pregovoraju o tom pitanju, dok makedonska strana tvrdi da to pitanje treba razrešiti u duhu prijateljstva i zajedničke budućnosti.

3 COMMENTS

  1. srbi su vam poklonili republiku makedoniju
    sramota je da bezite u nato a zaboravljate zrtve koje je srbin dao da vas oslobodi i postanete narod
    nezaboravite da zivite na tugoj teritoriji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here