EPA/GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da “Makedonci nisu prisvajali tuđu istoriju”, već da su bivši premijer Nikola Gruevski i njegova politička elita krenuli u medijsku ofanzivu da opravdaju “identitetski inženjering”.

Prema pisanju sajta makedonske televizije Sitel, Zaev je ovo napisao na svom fejsbuk profilu, nakon objavljivanja intervjua za grčku televiziju Alfa, u kojem je rekao da su Makedonci prisvajali tuđu, balkansku i svetsku istoriju na svoj račun.

– Ne makedonski narod, već Gruevski i njegova propaganda su sprovodili identitetski inženjering, kako bi zasadili nešto što nije prirodno, niti je suštinski deo makedonskog nacionalnog korena – napisao je Zaev na fejsbuku, nakon kritika makedonskih građana zbog izjave za grčku televiziju.

Zaev je dodao da često i duže vremena govori o zloupotrebi istorije u političke svrhe, kao i da je bivša makedonska vlast, putem pokušaja antikvizacije, uspela da posvađa zemlju sa svim susedima i celu deceniju drži zemlju u izolaciji.

– Često i duže vreme javno govorim o zloupotrebi istorije u političke svrhe. Tako je bilo i u intervjuu za grčku televiziju Alfa na kojoj sam bio upitan i na kojoj sam odgovarao za štetne politike nacionalizama i antikvizacije iz prošlosti – objasnio je makedonski premijer.

Zaev je istakao da ne može njemu da se stavlja na teret nešto što nije on uradio, već Gruevski i njegova ideološka mašinerija, koja je to činila 10-11 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here