EPA/Georgi Licovski
Zoran Zaev

Izjava makedonskog premijera Zorana Zaeva da je bivša Jugoslavija odvajala zajedničku istoriju Makedonaca i Bugara, uvredljiva je i šokantna, smatraju istoričari Ljubodrag Dimić i Milivoj Bešlin.

Zaev je takođe rekao da su Bugari u Makedoniji bili “administratori, a ne okupatori”.

Akademik Dimić kaže da je posredi “sramna i neznalačka” izjava, kojom je pokazano “veliko nepoštovanje prema zajedničkom antifašističkom nasleđu”.

– Izjava je sramna jer da nije bilo Jugoslavije ne bi bilo ni Makedonaca u današnjem smislu. Samo zahvaljujući Jugoslaviji i postoje Makedonci. Inače bi možda bili Bugari, Grci itd. Zaev je, pre svega, iskazao veliko nepoštovanje prema sopstvenom narodu – rekao je Dimić.

Novosadski istoričar Milivoj Bešlin u izjavi Zaeva vidi pokušaj klasičnog istorijskog revizionizma.

– Govoriti o okupacionim trupama kao “administratorima” je istorijski netačno i predstavlja grub falsifikat jer se time negira fašistički karakter okupacije i agresije Bugarske na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju – ocenjuje Bešlin.

Povodom dela Zaevljeve izjave “da je Jugoslavija razdvajala Bugare i Makedonce”, on kaže da je upravo suprotno, zahvaljujući politici nacionalne ravnopravnosti u drugoj, socijalističkoj Jugoslaviji, u punoj meri afirmisan makedonski nacionalni, državni i kulturni idenititet.

Bešlin ukazuje da je makedonska državnost izborena zahvaljujući antifašističkom narodnooslobodilačkom pokretu jugoslovenskih partizana, među kojima su, kako kaže, značajno mesto zauzimali i makedonski partizani.

– Ta državnost je zapisana i u Ustavu Severne Makedonije koji se na nju poziva. Državnost Makedonije je krajem Drugog svetskog rata 1944. i 1945. u stvari konstituisana kao i državnost drugih jugoslovenskih republika. I zahvaljujući, u najvećoj meri, tome, danas postoji suverena država Severna Makedonija – istakao je Bešlin.

On kaže da ga veoma raduje što su se makedonski istoričari, inače delegirani od aktuelne Vlade S. Makedonije u zajedničku komisiju sa Bugarskom, odmah oglasili i ogradili od nje, nazvavši je “falsifikatom i istorijskim revizionizmom”.

4 COMMENTS

  1. Da ne lupim previše, ali zar nebi trebalo u tom slučaju posržari sajedinjenje S. Mak. I Bugarske?
    Ako ništa drugo, Da uvezu i Bugar Ši’tar’ski problem, možda ga oni reše.
    Hahaha

  2. Pa on misli primice ga u EU kada se isplazi jezikom.Nazalost danasnji političari su takvi nemaju stav,tužno ali istina. Sve sto se desilo na silu propada

  3. Nije mu lako.Sa jedne Bugarska a sa druge strane Albanija a u njedrima sopstvene države ljuta guja.
    Bog neka mu je upomoć !

  4. Osnovnu i srednju školu je završio u Strumici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju 1997. godine.
    “DIPLOMIRAO” ???
    ON KOLKO ZNA…TIPIČNA NEZNALICA, JEBIVETAR…NIŠT KORIST.
    KRHKO JE ZNANJE ZAEV, VRATI SE U 6 RAZRED OSNOVNE ŠKOLE…MNOGO SI TOGA PREPUSTIO.
    TVOM NARODU ISKRENO SAUČEŠĆE POD TVOJIM MUDRIM VODSTVOM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here