EPA/Andrej Čukić
Makedonski premijer Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da njegovoj zemlji “ne pada na pamet” da se priključi Evroazijskoj ekonomskoj uniji i istakao da je Evropska unija jedina opcija.

– Nema takvog poziva. Ni na pamet nam ne pada da se priključujemo Evroazijskoj uniji i nadam se da takav poziv neće ni doći – rekao je Zaev.

Kako su preneli lokalni mediji, ruski predstavnik u EU Vladimir Čizov na Evroazijskom ekonomskom forumu u Veroni rekao je da su Severna Makedonija i Albanija dobile pozivnice da se priključe Evroazijskoj uniji nakon što nisu dobile datum za početak pregovora sa EU.

U Severnoj Makedoniji u aprilu sledeće godine biće održani prevremeni parlamentarni izbori izazvani time što je Evropska komisija 18. oktobra treći put odložila davanje datuma za početak pregovora zbog veta Francuske.

Na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka kod šefa države, na kojem je doneta odluka o vanrednim izborima, svi su se složili da je EU jedina opcija, a Zaev je u jednom intervjuu odbacio kao neprihvatljivo razmišljanje francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU moglo biti ponuđeno strateško partnerstvo.

Zaev je u sredu izjavio i da Prespanski sporazum sadrži pregovaračka poglavlja sa EU i biće primenjen jer je to ključno za osiguranje strateškog partnerstva “sa našim novim prijateljem i susedom”. Dodao je da se još nada da će biti otvorena pregovaračka poglavlja o članstvu u EU.

– Ako je Evropi potrebno vreme, imaće ga. Čelnici EU sada mogu razgovarati i čak primeniti novu metodologiju ako je potrebno. U međuvremenu, Severna Makedonija je kao ostrvo okružena članicama EU. Članstvu u EU nema alternative. Donosili smo hrabre odluke, bez obzira na budućnost naše političke karijere. Članstvo u NATO je završen posao, čak iako je početak pregovora sa EU o pridruživanju odložen – rekao je Zaev.

3 COMMENTS

  1. Pa sigurno , sad ces i svoje ime i prezime da mjenjas da bi ostao van neke Unije koja se raspada……caklis se od dobrog zivota dok ti narod ruje po smecu da bi se prehranili za tu tvoju ideju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here