epa07483529 The Prime Minister and leader of the ruling Social Democrats, Zoran Zaev greets his supporters at a party convention in Skopje, North Macedonia, 03 April 2019. The coalition between the ruling SDSM and DUI will run in the upcoming Presidential election with Professor Stevo Pendarovski who is a candidate for the President of the Republic of North Macedonia for the second time. The first round of the election is scheduled for 21 April 2019. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev očekuje da će Evropska unija održati obećanje i pružiti jasnu podršku za početak pregovora sa njegovom zemljom u oktobru, prenosi portal Plusinfo.

Zaev smatra da reforme u EU mogu da idu paralelno sa procesom prijema zemalja Zapadnog Balkana.

– Takva odluka će potvrditi kredibilitet Evropske unije u regionu i to će biti poruka za države kandidate da nastave sa reformama u ostvarivanju evropskih standarda, kao i ohrabrenje za politiku koja će doneti prosperitet, demokratiju i stabilnost u regionu – naglasio je Zaev.

On je dodao da postoji razumevanje i podrška debati o reformisanju EU, ali i da je ubeđen da taj proces može da se odvija paralelno sa procesom pregovora o proširenju sa zemljama Zapadnog Balkana.

Zaev je zaključio da će posvećenost ka proširenju potvrditi da je region od strateškog interesa za EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here