EPA/Salvatore di Nolfi
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je danas ostavku i otvorio put za imenovanje prelazne vlade koja će organizovati vanredne izbore.

Ostavka premijera dostavljena je Sobranju, koji ju je konstatovao bez debate i trebalo bi da izglasa prelaznu vladu koja će organizovati izbore najavljene za april.

Prema sporazumu, tehničku ili takozvanu Pržinsku vladu predvodiće Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova, sa mandatom od 100 dana do 12. aprila, kada budu održani izbori.

Makedonska novinska agencija MIA javlja da Zaev nije detaljno obrazložio svoju ostavku pred poslanicima, ali je u dokumentu dostavljenom parlamentu naveo da ju je podnEo po dogovoru stranačkih lidera o izborima 12. aprila.

Zaev je u emisiji “Jutarnji brifing” rekao da očekuje da se celi postupak završi bez problema i podseća da je praksa o formiranju prelazne vlade uspostavljena još u 2016. godini, na zahtev sada vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, koji je tada bio u redovima opozicije.

Asošiejted pres javlja da je Zaev zatražio vanredne izbore, ističući svoje “razočaranje i ogorčenje” zbog neuspeha EU da započne pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom prošle godine.

Francuska, koju su podržale Danska i Holandija, snažno se protivila pregovorima o članstvu, pozivajući na preispitivanje procedura EU za prijem novih članica.

Vlada premijera Zaeva, pod vođstvom socijaldemokrata, preuzela je dužnost 2017. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here