EPA/Andrej Čukić
Makedonski premijer Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će Albanija i Severna Makedonija preuzeti softverski sistem iz Srbije koji će omogućiti građanima tih dveju zemalja da mogu elektronski da apliciraju za posao.

Zaev je objasnio da će taj sistem otvoriti priliku svim građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije da rade u ove tri zemlje bez dodatni dokumenata, radnih dozvola ili viza.

Zaev je na konferenciji za medije u Tirani nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Albanije Edijom Ramom u okviru inicijative o „malom Šengenu“, rekao da će nakon narednog sastanka u Beogradu, krajem januara ili početkom februara 2020, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije već moći da osete koristi od ove regionalne saradnje.Kako je kazao, 24-časovna saradnja carinskih službi na granici između Srbije i Makedonije već daje rezultate.

On je takođe naglasio da su Severna Makedonija i Srbija uspele za četiri nedelje, nakon sastanka u Ohridu, da dogovore otvaranje novog graničnog prelaza Lojane—Miratovac, od koga u 95 odsto slučajeva pre svega imaju korist Albanci sa obe strane granice.

Zaev je rekao da će uskoro carinske službe Severne Makedonije i Albanije potpisati sporazum o „van stop šop“ na graničnom prelazu Kjafasa, isti kao onaj što već postoji na srpsko-makedonskom graničnom prelazu, čiji je primarni cilj da se ostvari slobodan protok u regionu bez ikakvih zadržavanja.

Makedonski premijer pozvao je lidere svih zemalja u regionu da učestvuju na sastanku koji će biti održan u Beogradu.

Podsetio je da su o toku razgovori o bezpapirnim sistemima koji bi koristile carinske službe zemalja regiona i druge agencije.

„Pričali smo o kreiranju mogućnosti da bilo koji građanin sveta kada jednom uđe u ovom regionu da mu više ne trebaju dodatna dokumenta kada bude putovao u celom regionu Zapadnog Balkana. Ako Kinez sleti na aerodromu u Beogradu, može slobodno da putuje u svih šest zemalja regiona“, naglasio je Zaev.

„Mali Šengen“ pozitivna poruka

Zaev kaže da je ova inicijativa pozitivna poruka, da ona zapravo predstavlja CEFTA plus, RIKO plus, Berlinski proces plus, i izrazio nadu da će evropski partneri to podržati i prepoznati.

„Sledeći sastanak će biti u Beogradu, a nakon toga očekujem da to bude u Podgorici, da budemo tamo i nadamo se da može to da se nastavi i u Prištini ili Sarajevu, pa taman nakon izbora da ponovo budemo domaćini u Severnoj Makedoniji“, kazao je Zaev.

Kada je reč o evropskim integracijama, on je naglasio da je ova inicijativa samo njihovo dodatno ubrzanje i ništa dalje, te da služi otklanjanju netrpeljivosti u regiona na putu ka EU.

„Podršku koju dobija iz EU i SAD govori o tome. Na putu ka EU da se transformišemo jer mi možemo da se evropeizujemo kroz takve vrste saradnje, a dužnost nam je svakako da to i radimo u interesu naših građana, privrede“, kazao je Zaev.

On je naglasio da političari kao „sluge naroda“ treba da rade ono što je u interesu građana i da omoguće evropsku perspektivu što je pre moguće.Kada je reč o nedavnom zemljotresu u Draču, Zaev je rekao da još oseća emocije nakon današnje posete tom gradu i izrazio nadu da je pomoć koja je stigla iz susednih zemalja, kao i iz međunarodne zajednice, makar malo pomogla albanskom narodu.

„Pozivam sve privrednike i državne institucije da zajedno pomognemo i da budemo solidarni, jer to je takođe deo regionalne saradnje“, kazao je Zaev.

On je zaključio da će na sastanku u Beogradu službe za zaštitu i spasavanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisati protokole o brzoj reakciji za spasavanje u takvim katastrofalnim situacijama, poput nedavnog zemljotresa u Albaniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here