EPA/Andrej Čukić
Makedonski premijer Zoran Zaev

Prespanski sporazum sadrži pregovaračka poglavlja sa EU i biće primenjen, jer je to ključno za osiguranje strateškog partnerstva sa našim novim prijateljem i susedom, istakao je danas makedonski premijer Zoran Zaev.

Napravili smo korekcije koje su tražile grčke vlasti i očekujemo da će oni to učiniti isto, dodao je Zaev.

On je naglasio važnost sporazuma, koji je pomogao Severnoj Makedoniji da obezbedi članstvo u NATO-u i garantuje početak pregovora o pridruživanju sa EU, prenosi agencija MIA.

– Sporazum je trebalo da pošalje poruku EU da uskoro otvori pregovaračka poglavlja, a ne grčkom narodu. Ustav je promenjen, a novo ime je sada u službenoj upotrebi. Žao mi je što ga opozicija ne koristi, jer to šalje ozbiljnu poruku da oni ne poštuju ustav. Šta će se dogoditi ako dođu na vlast? Takva provokacija može kulminirati samo donošenjem novog veta. Nadam se da to neće biti slučaj – rekao je Zaev.

Prespanski sporazum garantuje teritorijalni suverenitet zemlje, što ne bi bilo moguće bez rešavanja spora oko imena, dodao je makedonski premijer.

Dve trećine Sporazuma razmatra strateško partnerstvo, ekonomiju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, bezbednost i druge oblasti u kojima zemlje mogu napredovati, rekao je Zaev.

Dodao je da se još nada da će biti otvorena pregovaračka poglavlja o članstvu sa EU.

– Ako je Evropi potrebno vreme, imaće ga. Lideri EU sada mogu razgovarati i čak primeniti novu metodologiju ukoliko je potrebno. U međuvremenu, Severna Makedonija je kao ostrvo okruženo članicama EU. Članstvu u EU nema alternative. Donosili smo hrabre odluke, bez obzira na budućnost naše političke karijere. Članstvo u NATO je završen posao, čak iako je odložen početak pregovora o pridruživanju sa EU – rekao je Zaev.

Skoplju ne pada na pamet da se priključi EAEU

Severna Makedonija nije pozvana da se priključi Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU), rekao je Zaev u Skoplju.

– Veovatno postoji nekakav odbrambeni zid oko ove vlade, pa nismo ni dobili takav poziv. A tako nešto nam ni ne pada na pamet – rekao je Zaev.

Nema takvog poziva i nadam se da neće ni stići, rekao je Zaev odgovarajući na novinarsko pitanje da li je posle nedobijanja datuma za početak regovora o članstvu u EU stigao poziv za pristupanje EAEU, prenosi MIA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here