EPA/Andrej Čukić
Makedonski premijer Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas hitne prevremene parlamentarne izbore u toj državi, kako bi u obnovljenom mandatu mogao da se bori za evropsku perspektivu Severne Makedonije.

Zaev je u obraćanju medijima, nakon jučerašnjeg odbijanja zvaničnika EU da se otpočnu pregovori o pristupanju Severne Makedonije i Albanije, rekao da preuzima odgovornost i razočaranost svog naroda, tražeći brze parlamentarne izbore.

“Moj predlog je brzi prevremeni izbori, najbrže što možemo”, rekao je Zaev, ističući da je potreban stav građana.

Prema njegovim rečima, pre dva dana u Briselu je napravljena velika nepravda, jer EU nije isporučila to što je obećala.

“Mi smo naše obaveze isporučili. Rezultate u reformama, sporove sa susedima i drugo… Ono što je EU učinila je njihova istorijska greška. Napravili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas”, naveo je Zaev.

On se zahvalio velikoj većini lidera EU koji su se borili za datum o početku pregovora Severne Makedonije.

“Cenimo podršku i znamo da možemo da računamo na njih. Žrtve smo istorijske greške i kod njih svih, kao i kod nas, odluka izaziva razočaranost i gorčinu. Ja sam ljut i razočaran. Za mene lično, ovo je loša i nepravedna postavka Unije”, jasan je Zaev.

Zaev je na kraju zaključio da će se, uprkos svemu, poneti odgovorno, te da postojeća situacija zahteva ozbiljnost trenutka.

“Poručujem da evropski san makedonskog naroda neće biti srušen”, zaključio je Zaev.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here