EPA/Georgi Licovski
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u sredu će podneti ostavku na tu funkciju. Izvori iz SDSM-a potvrđuju da će Zaev nakon novogodišnjeg obraćanja predsednika Steva Pendarovskog poslanicima obavestiti zakonodavno telo o svojoj ostavci, što je ostavka cele vlade.

Od tog dana počinju da teku ustavni rokovi od 10 dana u kojima će Stevo Pendarovski morati da poveri mandat političkim partijama koje imaju većinu u Skupštini, dok novi premijer ima rok od 20 dana pre nego što poslanicima podnese program i sastav novog Vladinog kabineta.

Prema svim tim rokovima, Severna Makedonija će do sredine januara dobiti novu vladu u kojoj će Alternativa zameniti Besu, a SDSM najavljuje otpuštanje skoro svih njenih kadrova, piše Sitel.

Sasvim je izvesno, kako se navodi, da će resore zdravstva, prosvete, rada i socijalne politike, pravosuđa i odbrane voditi novi ljudi.

Dok se vlast priprema za novu vladu, opozicija ne odustaje od poziva na vanredne izbore. Dan nakon što je Severna Makedonija propustila poslednju ovogodišnju šansu za početak pregovora sa EU, VMRO-DPMNE zahteva da Vlada održi obećanje da će se povući, a da građani odluče ko želi da vodi državu.

Prema njihovim rečima, ni većina od 64 poslanika nije održivo rešenje.

Lider opozicije zatražio je juče vanredne izbore pre početka leta. Hristijan Mickoski je do sada predlagao da novu vladu predvodi lider Alternative Afrim Gaši, umesto naslednika Zorana Zaeva, Dimitra Kovačevskog, koji je na čelu SDSM-a.

Predlog Mickoskog ekspresno su odbile i DUI i Alternativa, dok SDSM i dalje tvrdi da će skupštinska većina biti održiva do redovnih izbora 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here