youtube.com/Nedeljnik Vreme

Identifikacija posmrtnih ostataka 13 srpskih žrtava, stradalih od 1991. do 1995. godine, obavljena je danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Šašu (2), Glini (5), Ličkoj Jasenici (2), Malom Kozincu (1), Tušilovcu (1), Gornjem Sjenaku (1) i Poljanima (1). Svi posmrtni ostaci 13 osoba su identifikovani metodom analize DNK, a njihove sahrane biće obavljene u skladu sa izraženim željama porodica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Prema podacima Komisije, od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci više od 980 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

“Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su obavljane na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring, te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica” – navodi se u saopštenju.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here