youtube.com/Novo jutro
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, povodom Međunarodnog dana nestalih lica, ocenjuje da vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini planski opstruišu rešavanje pitanja više od 3.800 nestalih Srba na području Hrvatske, BiH i KiM ili više od jedne trećine od ukupnog broja nestalih lica, saopšteno je iz te organizacije.

Linta smatra da je razlog opstrukcije činjenica da bi rešavanjem pitanja nestalih Srba bile dovedene u pitanje neistine o srpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH, ugnjetavanju Albanaca na Kosovu i Metohiji devedesetih godina i krivici Srbije za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

– Tragična je činjenica da navedene brutalne laži podržavaju skoro tri decenije zapadni centri moći. Zbog toga je važno da Srbija pokrene političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o karakteru ratova devedesetih godina i masovnom stradanju srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije – rekao je Linta.

Pored toga, Srbija, kaže, treba da učini sve da se daleko jače čuje glas srpskih žrtava u Ujedinjenim nacijama, SAD, Evropskoj uniji i drugih važnim svetskim centrima i da nikad ne dozvoli da se prećutkuju, umanjuju i negiraju srpske žrtve.

Linta ističe da je za rešavanje pitanja nestalih Srba izuzetno značajno uspostavljanje jedinstvene evidencije srpskih žrtava stradalih na prostoru bivše Jugoslavije, insistiranje na obeležavanju svih stratišta gde su ubijani i mučeni Srbi, veća medijska pažnja, donošenje Zakona o prinudno nestalim licima, aktivniji rad nadležnih organa na prikupljanju podataka radi procesuiranja ratnih zločina nad srpskim žrtvama…

Prema njegovim rečima, posebno je značajno za rešavanje pitanja nestalih Srba da Tužilašto za ratne zločine konačno počne da pokreće istrage i podiže optužnice protiv svih pripadnika hrvatskih, muslimanskih i albanskih vojnih i paravojnih formacija koji su počinili zločine nad srpskim civima i ratnih zarobljenicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here