EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Sjedinjene Američke Države jačaju svoje vojno prisustvo u Ukrajini, što ih dovodi na ivicu direktnog sukoba sa Rusijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je, komentarišući izjavu portparola Stejt departmenta Neda Prajsa da Vašington pokušava da izgradi stabilniji i predvidiviji odnos sa Rusijom, ali da su krivicom Moskve oni postali „nestabilniji i nepredvidiviji“, napomenula da se „Amerika sve više uvlači u novi sukob“, ne samo podržavajući ukrajinske vlasti finansijski i oružjem, već i „povećavajući svoje vojno prisustvo“ na terenu.

– To je opasna i kratkovida politika koja SAD i Rusiju stavlja na ivicu direktnog sukoba – navodi se u komentaru portparolke objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

Zaharova je primetila da je Rusija zainteresovana za smanjenje napetosti i dogovor o principima mirnog suživota zasnovanog na strogom reciprocitetu.
– Ne odbijamo komunikacije sa Sjedinjenim Američkim Državama na različitim nivoima, ali je za barem minimalan napredak potreban korak ka nama, koji zahteva političku volju, otvoreni um i spremnost za dogovor iskreno, bez skrivenih namera. A to je upravo ono što sada potpuno odsustvuje u Vašingtonu – navela je Zaharova.
Ona je dodala da američka uveravanja “u dobre namere, koja se stalno čuju sa američke strane, između pretnji i perioda petominutnih mržnji, po definiciji ne mogu biti osnova za ravnopravan dijalog”  podsećajući da su poslednji put šefovi diplomatija dve zemlje, Sergej Lavrov i Entoni Blinken, razgovarali telefonom 29. jula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here