MSP Rusije
Marija Zaharova

Izjave zapadnih političara i isporukama novog naoružanja Ukrajini podižu ulog u konfliktu, reč je o provokativnom huškanju, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Naime, Zaharova je na društvenim mrežama podsetila na sve izjave zapadnih političara o tome da je Ukrajini potrebno poslati još novog naoružanja, a sve u svetlu sastanka takozvane kontaktne grupe za vojnu pomoć Ukrajini, koji se održava u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.
– Danas se u Nemačkoj održava sastanak kontaktne grupe, a glavna tema je isporuka naoružanja Ukrajini, između ostalog PVO sistema i tenkova. Prethodno je Vašington saopštio da će novi paket pomoći Kijevu iznositi 2,5 milijarde dolara, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken kazao da je Ukrajini neophodno isporučiti sve što im je potrebno za uspeh na terenu – napisala je Zaharova.
Ona je takođe kazala i da je administracija Vašingtona otišla i korak dalje rekavši da je Ukrajini potrebno naoružanje kako bi izvodili napade na Krim.
Osvrnula se i na izjavu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je pozvala sve evropske zemlje da Kijevu daju bilo koje naoružanje koje bi ukrajinskoj vojsci bilo od koristi.
– Sve to ocenjujemo kao provokativno huškanje Zapada što dodatno podiže ulog u konfliktu i to će neminovno dovesti do porasta broja žrtava i opasne eskalacije – zaključila je Zaharova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here