EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Kijevski režim vrši psihološki pritisak na zaposlene u Zaporoškoj nuklearki, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

On je istakla da je u Vrhovnoj radi Ukrajine 6. septembra iznet predlog zakona, koji daje pravo poslodavcu da otpušta „zaposlene preduzeća, koja su od strateškog značaja za privredu i bezbednost Ukrajine zbog sumnje u kolaboracionizam“.
Istovremeno, ona je nazvala „apsurdnom“ izjavu zamenice premijera Ukrajine Irine Vereščuk o mogućoj evakuaciji stanovnika Energodara.
– Sve što ona govori nema veze sa stvarnošću. Po mom mišljenju, izmislili su tu posebnu funkciju i našli osobu koja je saglasna da ispunjava odgovarajuće obaveze. Da bi davala besmislene izjave, da ni za šta ne snosi odgovornost i da sve plaši ne samo rečima, nego i svojim izgledom – naglasila je Zaharova.
Podsetimo, nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, iako funkcionisanje objekta obezbeđuje ukrajinski operater. Misija IAEA je prošle nedelje posetila nuklearku i nakon toga objavila izveštaj.
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je žaljenje što u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije navedeno odakle dolaze napadi na Zaporošku nuklearku. On je dodao da je u slučaju incidenta odgovornost na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here