EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Proterivanje dvoje ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posledice po njihov pravni status, naglasila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom danas na sajtu Ministarstva.

– Polazimo od činjenice da ovaj korak prištinske administracije neće imati nikakve posledice po pravni status pomenutih ruskih diplomata – saopštila je ruska zvaničnica, prenosi TASS.

Proterane diplomate, prema rečima Zaharove, nemaju veze ni sa jednim organom samoproglašene države, jer su u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni akreditovani pri Misiji UN (UNMIK).

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenila je objavu kosovskih vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao namernu grubu antirusku provokaciju.

Reč je dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji, a Priština je kao argument navela „opasnost po nacionalnu bezbednost“ i „ustavni poredak“ koji, kako ističe Zaharova, u pokrajini faktički ne postoji.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je ranije da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata zbog, kako je navela, njihove štetne aktivnosti “koje su narušile nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova”.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je to bio njen zahtev ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali koja je, kaže, danas donela odluku o proglašenju dva zvaničnika za nepoželjne osobe.

Ubrzo nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni Kosovo ni odluke „vlade“.

– Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, dakle ne priznajemo ni njihovu vladu kao ni druge strukture. Nijedna odluka Prištine nema za nas pravnu snagu. Mi sarađujemo sa misijom UNMIK, uključujući i ova pitanja, a na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN – saopšteno je iz ambasade.

4 COMMENTS

    • Kazi sta hoces ali amerika cuti pred rusiju cak ruski Diplomati setaju u u pristinu
      Tu se vide da amerika vise nije ta sila iz 90ih kada amerika PRETILA rusiju da napiso kosovo a jelzin povukao rep

      Fakt je da kosovo nemoze u nato sve dok se je resolucija u savet bezbednost snazi 1244 a rusija i kina nikad nece da dozvoli da 1244 nevazi sa vetom ce da blokira
      Jer rusija nema interes da kosvo postane nato clanica pitaj ukrainu sto se zali da nato nece da in primi sve dok ima problem cija krim donbas lugansk

      NATO zakon da nijedan drzava nemoze u nato ako ima problem sa teretorije
      Zbog kipre nato naucio da ne primi drzavu turska grcka nato clanice imali rat i bis uvek su ratu zbog severna kipre

  1. RUSIJA ima pravo da se mesec jer kosovo nije u nato i nikad nece biti zbog veto ali to vasi albanski lider hat lazu kao bice sutra preko sutra itd

    Fakt je da rusija nikad nece da prizna kosovo sto da pomogne rusija da bi kosovo usao u nato i posle kosovo rasporedi rakete protiv moskve rusije nece samo zbog srbije nego istozbog pretnje nato sirenje

    KOSOVO nikad nece biti UNO clanica moze samo sa u sastoj srbije A da se ujedini sa albaniju to bi bijo ratmsa rusiju sto jer albanija je nato a kosovo je trenutno nicija zemlja
    ZATO amerika pritiska srbijumdamse odrekne ali srbi nikad ce to da urade jer onda sutra moze svako ko hoce da cepa srbiju SANDZAK itd

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here