EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je Zapad na reči bivšeg portparola NATO Džejmija Šeja koji je 1999. godine opravdavao ciljane napade na infrastrukturu Jugoslavije usled kojih su civili ostajali bez struje i vode.

“Generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žosepu Borelju i službenicima Bele kuće za sećanje”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je navela Šejev citat od 25. maja 1999. godine, koji je, upitan zašto NATO lišava građane zemlje struje i vode, odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda.

“Ako (nekadašnji predsednik Srbije Slobodan) Milošević zaista hoće da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi jeste da prihvati uslove NATO i mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdevaju njegovu vojsku strujom. Ako to bude imalo posledice po stanovništvo, to je problem Miloševića.

Prekid vodosnabdevanja i struje koriste se protiv naroda Srbije, a mi smo ih ‘isključili’ zauvek ili na duže vreme zarad života 1,6 miliona ljudi na Kosovu koji su proterani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Neće se svima dopasti ova razlika, ali ta razlika je za mene ključna”, rekao je svojevremeno predstavnik NATO.

3 COMMENTS

  1. Šiptari na Kosovu i Metohiji su imali sva prava – pravo na rad, besplatno zdravstvo, školstvo (univerzitet na svom jeziku), rukovodili su u 90% srpskih preduzeća, većinu u skupštini autonomne pokrajne, opština i mesnih zajednica, bili u policiji i vojsci – i to sve su koristili da proteruju Srbe decenijama unazad i da glume žrtve (kao što je npr izišljeno etničko trovanje hranom)…a otišli su sa Kosova kada je počelo bombardovanje NATO-a i vratili se kada je NATO okupirao tu teritoriju posle prevare u Kumanovu. Vojnički – NATO nije porazio srpsku vojsku!!! I nikada Albanaca na Kosovu nije bilo 1,6 miliona – ali su Amerikanci progutali tu laž da bi ostvarili svoje osvajačke ciljeve hiljadama kilometara od svoje granice!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here