EPA/Sergei Ilnitsky
Marija Zaharova

Civilna avijacija je bila ugrožena zbog nedavnih akcija američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako kaže, Amerika i NATO ne mogu da nastave da nekažnjeno rizikuju ljudske živote.

„Ako je sada u vazdušnom prostoru iznad otvorenih voda Crnog mora sprečena katastrofa, to ne znači da SAD i NATO mogu da nastave da nekažnjeno rizikuju živote ljudi“, istakla je portparolka ruskog MIP-a.

Ona je podsetila da, prema oceni ruskih stručnjaka, „povećan intenzitet letova aviona NATO-a u blizini granica Rusije, uključujući i iznad Crnog mora, stvara rizik od opasnih incidenata sa civilnim avionima“.

– Ruski kontrolori leta su preduzetim merama osigurali bezbedno izvođenje letova u području iznad otvorenih voda Crnog mora. S obzirom da navedeni letovi vojnih aviona bez radio-veze povlače rizike po bezbednost civilnih letelica u regionu Crnog mora, ruske vazduhoplovne vlasti će uputiti protest preko diplomatskih kanala – dodala je Zaharova.

Ranije je iznad Crnog mora došlo do približavanja vojnog aviona NATO-a putničkom avionu „Erbas A330“, koji je leteo iz Tel Aviva u Moskvu. „Rosavijacija“ je saopštila da je avion NATO izvodio let uz intenzivno smanjivanje visine zbog čega je presekao maršrutu namenjenu civilnim avionima. Incident se dogodio 3. decembra. Kako navode u „Rosavijaciji“, američki izviđački avion nije odgovarao na pozive dispečera.

Američki vojni avioni redovno se pojavljuju iznad Crnog mora. U petak su ruski avioni Su-27 i Su-30 podignuti u vazduh kako bi ispratili izviđačke avione RC-135 i CL-600 „Artemis” i spreče povredu državne granice.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu krajem novembra je ukazao na aktiviranje zemalja NATO-a u blizini ruskih granica. On je naglasio da je Moskva u takvim uslovima prinuđena da održava borbenu gotovost svojih nuklearnih snaga i razvija potencijal nenuklearnih snaga za obuzdavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here