EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

“Izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o hemijskim napadima u Siriji u martu 2017. naručen je i sastavljen pod političkim pritiskom zapadnih zemalja”, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusiej Marija Zaharova.

– Glavni zaključak ovog dokumenta, koji je očigledno napravljen po nalogu i možda pod političkim pritiskom zapadnih zemalja, svodi se na sledeću tezu: “Postoje razumni osnovi da se smatra da je u sva tri slučaja sirijsko vladino vazduhoplovstvo upotrebilo hemijsko oružje i da su odgovarajuće naredbe stizale direktno od komande Vazduhoplovnih snaga Sirije”. Videti to “postoje razumni osnovi da se smatra” u dokumentu međunarodne organizacije jednostavno je strašno – rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

– Šta ste radili tamo u OZHO-u ako kažete da nakon par godina imate razumne osnove da nešto smatrate? U ovim pitanjima ne sme biti polovičnosti ako dajete izveštaj, a ako nešto tvrdite, morate dati činjenice – naglasila je ona.

Ona je dodala da izveštaj OZHO-a o hemijskim napadima u Siriji krši principe vođenja istrage prema Konvenciji o hemijskom oružju.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je u sredu objavila izveštaj o istrazi hemijskih napada u Siriji 2017. godine. Prema nalazima istražne grupe, sirijske vazduhoplovne snage izvršile su vazdušne napade u provinciji Hama pomoću granata sa hlorom i sarinom.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izveštaj OZHO sadrži lažne i isfabrikovane zaključke, čija je svrha iskrivljavanje činjenica i optuživanje sirijskih vlasti. Damask je naglasio da sirijske trupe nikada nisu koristile hemijsko oružje.

2 COMMENTS

  1. Asad uptrebihemisko hemijsko oruzije,kao Sadam atomsku bombu. Zbog takvi izfabrikovani imformacija je i Srbija bombardovana.

  2. Svaka čast gospođi Zaharovoj. Pravo u metu. Ma da NATO zlikovcima više niko i ne veruje, imajući u vidu očigledne laži na primerima Libije, Iraka , Srbije, Ukrajine, Sirije… Što se tiče Sirije u tim lažima su imali logističku pomoć davali tkz “Belih šlemova” koji su i poturali razna hemijska sredstva. Pa se dešavalo da unapred objave ono što se nije još ni desilo. Tako da su razotkriveni saučesnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here