EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

„Izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o hemijskim napadima u Siriji u martu 2017. naručen je i sastavljen pod političkim pritiskom zapadnih zemalja“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusiej Marija Zaharova.

– Glavni zaključak ovog dokumenta, koji je očigledno napravljen po nalogu i možda pod političkim pritiskom zapadnih zemalja, svodi se na sledeću tezu: „Postoje razumni osnovi da se smatra da je u sva tri slučaja sirijsko vladino vazduhoplovstvo upotrebilo hemijsko oružje i da su odgovarajuće naredbe stizale direktno od komande Vazduhoplovnih snaga Sirije“. Videti to „postoje razumni osnovi da se smatra“ u dokumentu međunarodne organizacije jednostavno je strašno – rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

– Šta ste radili tamo u OZHO-u ako kažete da nakon par godina imate razumne osnove da nešto smatrate? U ovim pitanjima ne sme biti polovičnosti ako dajete izveštaj, a ako nešto tvrdite, morate dati činjenice – naglasila je ona.

Ona je dodala da izveštaj OZHO-a o hemijskim napadima u Siriji krši principe vođenja istrage prema Konvenciji o hemijskom oružju.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je u sredu objavila izveštaj o istrazi hemijskih napada u Siriji 2017. godine. Prema nalazima istražne grupe, sirijske vazduhoplovne snage izvršile su vazdušne napade u provinciji Hama pomoću granata sa hlorom i sarinom.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izveštaj OZHO sadrži lažne i isfabrikovane zaključke, čija je svrha iskrivljavanje činjenica i optuživanje sirijskih vlasti. Damask je naglasio da sirijske trupe nikada nisu koristile hemijsko oružje.

2 KOMENTARA

  1. Asad uptrebihemisko hemijsko oruzije,kao Sadam atomsku bombu. Zbog takvi izfabrikovani imformacija je i Srbija bombardovana.

  2. Svaka čast gospođi Zaharovoj. Pravo u metu. Ma da NATO zlikovcima više niko i ne veruje, imajući u vidu očigledne laži na primerima Libije, Iraka , Srbije, Ukrajine, Sirije… Što se tiče Sirije u tim lažima su imali logističku pomoć davali tkz „Belih šlemova“ koji su i poturali razna hemijska sredstva. Pa se dešavalo da unapred objave ono što se nije još ni desilo. Tako da su razotkriveni saučesnici.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime