EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova predložila je listu „Njujork tajms“, koji traži kandidata za poziciju specijalnog dopisnika iz Moskve i u svom upražnjenom mestu opisuje Rusiju kao zemlju koja šalje vojne jedinice naoružane nervnim agensima, da ne izlaže opisanom „riziku“ svog zaposlenog radi pisanja „izmišljotina“.

Prema podacima portparolke, „Njujork tajms“ traži kandidata za popunjavanje „legendarne“ pozicije specijalnog dopisnika iz Moskve. U informacijama o slobodnom radnom mestu list opisuje kandidatu zemlju iz koje će izveštavati kao „Putinovu Rusiju“, koja „šalje vojne jedinice, naoružane nervnim agensima, protiv svojih neprijatelja – od kojih je najnoviji lider opozicije Aleksej Navaljni“.

Među drugim opisima je i ovaj: „sajber agenti“ Rusije „seju haos i razdor na Zapadu, kako bi diskrimisali njegove demokratske sisteme, promovišući svoju lažnu verziju demokratije“.

– Neću ni počinjati o predrasudama i rusofobiji. Takođe je bez objašnjenja jasno za šta planiraju da plate. Jasno je i to kako se američka nezavisna štampa odnosi prema svojoj publici – napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Istovremeno, Zaharova je priznala da joj jedno pitanje ne da mira.

– A ima li list pravo da dovodi u rizik dopisnika šaljući ga da radi u takvim neljudskim uslovima? Ako redakcija o tome ne razmišlja, to uvek mogu da učine odgovorni građani ‘zemlje’ opisane u konkursu, koji će smenskom radniku izdati vizu i akreditaciju – objasnila je Zaharova, dodajući da su životi američkih novinara takođe važni, „čak i ako je u pitanju ‘Njujork tajms’“.Ona je dala savet SAD da ne izlažu „riziku“ svog novinara u svrhu pisanja izmišljotina.

– Radite mirno u Sjedinjenim Američkim Državama, ne izlažite svog novinara ‘riziku’ koji ste opisali radi pisanja nekoliko izmišljotina laganje vam odlično ide i na daljinu – dodala je.

S tim u vezi, Zaharova je parafrazirala reči nemačkog filozofa Fridriha Ničea.

– Američka štampa se toliko borila sa ‘čudovištem’ da se neprimetno sama u njega pretvorila – zaključila je portparolka MIP-a.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here