EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Evropa je pokušala da pokaže jedinstvo „pećinskom metodom“, zabranivši prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Srbiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za televiziju „Mač TV“.

– Situacija u vezi sa uskraćivanjem preleta ne tiče se nas, već njih. Oni (Evropljani) samo pokušavaju da pokažu jedinstvo u redovima nekom čudnom, zaista pećinskom metodom – istakla je diplomata.
Zaharova je pretpostavila da se na taj način „niz mladonatovaca huška protiv Srbije“.
Prema njenim rečima, demonstracija solidarnosti takvim „grubim metodama“ nije ništa drugo do vera u svoje „istorijsko liderstvo“ zasnovano na kolonijalnim prednostima u vidu ispumpavanja resursa.
Istovremeno, Zaharova je naglasila da za to nema mesta u savremenom svetu.
Kako je navela, nemoguće je blokirati međunarodne kontakte Rusije i podsetila na posete delegacije na čelu sa Sergejem Lavrovom zemljama Bliskog istoka i Azije i „danonoćne kontakte“ Rusije sa „najbližim susedima“.
Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile su 5. juna svoj vazdušni prostor za avion ruskog ministra, koji je trebalo da dođe u Beograd, zbog čega je otkazana poseta planirana za 6-7. jun.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here