EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

“Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog toga što nove institucije Kosova od samog početka kategorički odbijaju mogućnost bilo kakvog kompromisa sa Beogradom”, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je naglasila da je program nove kosovske vlade orijentisan na konfrontaciju i navela je odbijanje da se ukinu antisrpske takse, nameru da se pokrene tužba protiv Srbije za „ratne zločine“ tokom sukoba 1999. godine, a tu su i planovi da se uvede obavezni vojni rok.

Zaharova ukazuje da u programu vlade nema ni reči o obavezama Kosova da formira Zajednicu srpskih opština – što je centralni element u pregovorima sa Beogradom.

– Zapravo, radi se o propasti planova Zapada, nesposobnog da efikasno utiče na potčinjene u Prištini onda kada je bilo potrebno podstaći ih da postignu izbalansirani sporazum sa Beogradom, a prva reakcija iz Brisela povodom formiranja vlade svedoči o tome da EU namerava da nastavi da podržava nacionalistička stremljenja kosovskih Albanaca i da flertuje sa radikalnim snagama – rezimirala je Zaharova.

Aljbin Kurti predstavio je nedavno poslanicima kosovske skupštine kandidate za sastav vlade  i program njenog rada, i poručio da će, pored ostalog, od Beograda tražiti odgovornost za „počinjene ratne zločine i naknadu ratne štete“.

Kurti je najavio i uvođenje obaveznog vojnog roka za sve mlade sa Kosova i Metohije u trajanju od tri meseca.

2 COMMENTS

  1. Naravno da brinu Rusi
    Više nego iko na svetu
    Treba da se vrati kontigent Ruske vojske na Kosovo i Metohiju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here