EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Moskva je spremna na dijalog sa Vašingtonom na temu američkih zatvorenika Britni Grajner i Pola Vilana, ali američka ambasada nije obezbedila odgovarajuću komunikaciju sa ruskim diplomatama kako bi američko rukovodstvo imalo odgovarajuće informacije po tom pitanju, napisala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na Telegramu.

Ona je obratila pažnju na saopštenje američke televizije Si-En-En, pozivajući se na Šeril Grajner, partnera Britni, da rođaci Amerikanaca koji su osuđeni u Rusiji nisu mogli da dobiju od američkog predsednika Džozefa Bajdena jasno objašnjenje o zahtevima Rusije za razmenu zatvorenika.

– Reč je o tome, da umesto da ispunjavaju svoje službene dužnosti, kao što je održavanje kontakata sa diplomatama zemlje domaćina, američka ambasada u Moskvi se bavi nekom vrstom medijskog ludila. Oni u ogromnim količinama lepe neke video snimke o ruskom rukovodstvu i politici, objavljuju ‘vesele slike’, a u pauzama istražuju moskovske ulice nakon udarnog „odmora“ – podvukla je ona.

– Ako američka ambasada bude imala minut slobodnog vremena, ona će o tome reći američkom predsedniku Bajdenu, a on će onda to saopštiti rođacima Vilana i Grajnerove – zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ranije je američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma” zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.
Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here