EPA/SERGEI ILNITSKY
Marija Zaharova

Rusija nije bila pozvana na drugu Globalnu konferenciju o slobodi medija, koja je održana u vidu video konferencije 16. novembra i kojom su predsedavale Kanada i Bocvana, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da je Moskva 2019. godine dobila zvaničan poziv da učestvuje u tada prvoj Globalnoj konferenciji za slobodu medija, ali da Velika Britanija nije dala vize ruskim diplomatima.

Ona je dodala da su čak postojali snimci na kojima se, kako je navela, vidi kako predstavnicima ruskih masovnih medija nije dozvoljeno da prisustvuju događaju”,

– Ovog puta naša zemlja jednostavno nije bila pozvana. Stalno nas izostavljaju iz takvih događaja – rekla je Zaharova.

Istakla je da je, prema navodima organizatora, cilj konferencija borba protiv “pokušaja da se ućutkaju glasovi nezavisnih novinara – prenosi TASS.

– Ipak, vodeće zapadne zemlje, zapravo, one koje su preuzele inicijativu u ovom pitanju – Velika Britanija, SAD, Francuska i Nemačka, prve su koje krše ta pravila i to rade sistematski – rekla je Zaharova.

Pored toga, kako je navela, pitanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža nije bilo glavno pitanje na konferenciji.

Ona je ocenila da je konferencija održana za “klub odabranih”.

“Apsolutno je nečuveno sazivati konferenciju o slobodi izražavanja bez davanja reči drugom zemljama, koje imaju pravo na to. Neprestano ćemo fokusirati pažnju na oportunističku prirodu tih događaja – poručila je Zaharova.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime