EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da je Rusija spremna da ispuni sve uslove iz Sporazuma o izvozu žita, ukoliko ti uslovi budu jednaki za sve strane.

Postojeći sporazum ističe 18. marta.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Zapad podriva humanitarnu inicijativu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o izvozu žita sabotirajući sprovođenje ruskog dela sporazuma, navode RIA Novosti.

Rusko MSP je napomenulo da je “vreme da se prestane igra na kartu hrane”, pošto veliki deo žita iz Ukrajine odlazi u Evropsku uniju, a ne u najsiromašnije države.

Sporazum o žitu, koji su 22. jula 2022. godine u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Ugovor je istekao 18. novembra 2022, ali je automatski produžen za 120 dana do 18. marta.

Dogovor o izvozi žitarica iz crnomorskih luka mora biti produžen po svaku cenu, napisao je ranije danas na Tviteru izvršni direktor Svetskog programa za hranu (WFP) Dejvid Bizli.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas na konferenciji UN o nerazvijenim zemljama, koja se održava u glavnom gradu Katara Dohi, da se Ankara angažuje da sporazum koji podržavaju UN bude produžen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here