EPA/Sergei Ilnitsky
Marija Zaharova

Izjava koju je nemački ambasador u Litvaniji dao povodom ciljeva Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata je “cinična provokacija”, izjavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Nemački ambasador u Vilnjusu Matijas Zon je ranije rekao da je oslobađanjem Nemačke od nacizma, SSSR pokušao da “uspostavi autoritarni režim u poraženoj Nemačkoj.”

– Zapanjeni smo rečima nemačkog amasadora. Ako uzmete istoriju Drugog svetskg rata i ulogu Nemačke i njenih ljudi u najsmrtonosnijem ratu svih vremena, ova izjava je zvučala prilično cinično i nepristojno. Zzelela bih da naglasim da od Nemačke tražimo objasnjenje i da se distancira od pojedinaca, što, nažalost, nije izolovani incident – dodala je Zaharova.

Ona je takođe rekla da prekrajanje istorije promovisano u Nemačkoj, koja izjednačava Sovjetski Savez sa Trećim rajhom po pitanju razloga za Drugi svetski rat.

– To je urađeno sa čistim ciljem da se opere nemačka odgovornost za nehumane zločine nacista. Snažno se protivimo ovakvom pristupu koji dovodi u pitanje pomirenje ruskog i nemačkog naroda koje je usledilo posle rata – rekla je Zaharova.

1 COMMENT

  1. Швабе почели сте два Светска рата и оба изгубили. Ајде бре нема проблема, почните и са трећим! Чекамо вас.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here