EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da Ukrajina zaslužuje da bude pozvana u članstvo u NATO, a ne da moli za prijem.

– Još treba i da im i plate? – prokomentarisala je njegovu izjavu portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ranije danas Zelenski je novinarima na forumu o ekonomiju u Ukrajini novinarima rekao da Kijev čeka poziv za pristupanje Alijansi.

– Smatram da Ukrajina zaslužuje više. Mi zaslužujemo da budemo jedna od ravnopravnih članica u Alijanse, da budemo među moćnim zemljama. Nas treba da pozovu, smatram da je to pošteno. Ne treba da molimo – rekao je ukrajinski predsednik.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je u odnosu sa NATO izabrala politiku željenog gosta za razliku od nekih političkih snaga koje su zemlju samo na rečima približile Alijansi.

– Mi imamo drugačiju politiku. To je unutrašnja, čvrsta pozicija koja se odnosi na poštovanje Ukrajine kao države, nacije – rekao je Zelenski.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je izjavio da Ukrajina očekuje da naredne godine dobije Akcioni plana za članstvo u NATO.

Ova izjava nije promakla portparolki ruskog MIP.

– Još treba i da im plate? – upitala je ona u komentaru na Telegramu.

Podsetimo, lideri NATO su juče na samitu u Briselu podržali pravo Ukrajine i Gruzije da pristupe Alijansi i istakli značaj sprovođenja reformi. Oni, međutim, nisu naznačili rok mogućeg pristupanja te dve zemlje toj vojnoj organizaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here