EPA/Gerard Julien
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je, komentarišući razgovor predsednika Francuske i Rusije Emanuela Makrona i Vladimira Putina koji je snimio francuski režiser Gi Lagaš, a čiji su transkript objavili francuski mediji, rekla da to pokazuje kako u Francuskoj tumače reč “diplomatija”.

Zaharova je u intervjuu za televiziju Rusija-1 ocenila da je Pariz narušio poverljivost razgovora između dvojice lidera.

– Kada se vode razgovori na najvišem nivou, to je poverljivo, to su prirodno razgovori iza zatvorenih vrata. Ispostavilo se da su pre nekoliko meseci, kada je Makron pozvao ruskog predsednika, ceo razgovor zabeležili novinari, koji su ga snimali. Ovo je primer kako oni tumače reč diplomatija – rekla je Zaharova, prenosi Tass.

Zaharova je ocenila da je reč o potezu bez presedana.

Francuski režiser Gi Lagaš snimio je dokumentarni film “Predsednik, Evropa rat” koji se bavi diplomatskim pokušajima Makrona da reši ukrajinsku krizu, uključujući njegovim razgovorima sa ruskim predsednikom i drugim liderima.

Film je prikazan na televiziji Frans 2 u četvrtak, a francuski mediji preneli su u celosti transkript razgovora Makrona i Putina, koji su dvojica lidera vodila 20. februara, četiri dana pre početka rata u Ukrajini.

Lagaš je, kako je ranije objavio Dojče vele, prvobitno planirao da snimi film o funkcionisanju Evropske unije kada je Francuska preuzela predsedavanje Savetom EU u januaru ove godine, ali je promenio planove kada je eskalirao rizik od sukoba u Evropi.

U filmu se u jednom trenutku tokom telefonskog razgovora 20. februara čuje kako je Makron podigao glas kada ga je Putin optužio da pokušava da revidira sporazum iz Minska, a Putin je rekao da treba uzeti u obzir predloge proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

– Ne znam gde je vaš avokat naučio pravo da kaže da u suverenoj zemlji, pravne dokumente predlažu separatističke grupe, a ne demokratski izabrane vlasti – rekao je Makron Putinu tokom razgovora.

Na to je Putin odgovorio da ukrajinska vlada nije demokratski izabrana.

– Ona je došla na vlast tokom krvavog puča. Ljudi su živi spaljeni, to je bilo krvoproliće. Zelenski je jedan od odgovornih – rekao je Putin misleći na spaljivanje zgrade u Odesi 2014. godine, tokom koje je poginulo oko 50 ljudi.

Makron je rekao da će pozvati Zelenskog da “smiri sve”, i to ne samo među ukrajinskim oružanim snagama, već i na društvenim medijima, ali je pozvao i Putina da apeluje na uzdržanost među svojim vojnicima na granici.

Na kraju, Makron je predložio Putinu da se sastane u Ženevi sa Bajdenom, na šta se Putin u načelu saglasio, ali je rekao da će razgovarati sa svojim pomoćnicima i insistirao da sastanak treba da bude temeljno pripremljen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here