Lična arhiva
Stipendisti dobrotvora izdaleka: Ognjen Bojić, Jelena Micić, Hristina Šavelić i Stefan Nakalamić

Deo septembarske stipendije za četvoro učenika orahovačke Gimnazije plemenitog O. V. i njegove porodice iz Sidneja od 480 australijskih dolara u sigurnim je rukama, o čemu nas je, kao i uvek, obavestila profesorka srpskog jezika Olivera Radić. Prema njenim rečima, čim su se đaci sa onlajn nastave, vratili na klasičnu nastavu i u svoje školske klupe, to im je podeljena stipendija njihovog dobrotvora iz daleka na jednake delove, tačnije po 120 dolara.

– Dragom O. V. šaljemo pozdrave iz ovih dana kišnog Orahovca i Velike Hoče koja miriše na jesen i grožđe. Deca su zahvalna na stipendiji i obećali su da će odličnim uspehom na kraju školske godine odati zahvalnost svom dobrotvoru. Nastava se od 27. septembra vratila u školsku zgradu i deca, iako ih je malo mogu da se druže. Svo četvoro stipendista, (Ognjen Bojić, Jelena Micić, Hristina Šavelić i Stefan Nakalamić), kojima dobročinitelj O. V. šalje stipendiju svakodnevno putuju iz Velike Hoče u Orahovac u školu. U školi im je toplo, već smo počeli da grejemo, i uglavnom smo nabavili zajedno potrebne udžbenike. Kad podelimo i prispelu stipendiju za oktobar, prosledićemo i njihova pisma. Do tada vas pozdravljamo i želimo da budete živi, zdravi i veseli – poručila je Olivera Radić.

Podsećanja radi, redovnim prispećem stipendija od ukupno 850 dolara, svakog meseca posredstvom naše Redakcije, obećanje koje je pre pet godina dala anonimna porodica O. V. iz Sidneja, čiji su koreni sa naših prostora, a to je da će svakog meseca slati pomoć za četvoro učenika gimnazije u Orahovcu i đaku pešaku sa Golije ni jednom nije prekršeno, što je i više nego za svaku pohvalu i divljenje.

Ono što sa ponosom ističemo, je da uz celogodišnje zalaganje naših čitalaca izdaleka, pojedinih humanitarnih organizacija i plemenitih sugrađana, Gimnazija u Orahovcu opstaje samo njihovom zaslugom.

– Naša Gimnazija Orahovac na Kosmetu opstaje svih ovih godina zahvaljujući državi Srbiji, Ministarstvu prosvete, ali i svim humanim ljudima iz raznih delova sveta koji na razne načine pomažu naš opstanak. Opstajemo i zahvaljujući roditeljima koji, uprkos strahu, neizvesnosti, pa i nemaštini, upisuju decu u našu školu. Zato već unazad sedam godina pozivamo sve koji mogu da se priključe u naš zajednički opstanak stipendirajući naše đake. Prošle godine su to činili naš stalni dobrotvor iz Australije O. V. i baka Ana iz Australije, Sanja Dir, porodica Rajković i HHZ Radosti moja iz Nemačke, naša draga Zora iz Švajcarske, Fransoa i prijatelji iz Francuske, naš Majk i EFSK iz Nemačke, mlada Sara Ristić iz Beograda, naš dragi Miroslav Petrović sa Baštionikom iz Banjaluke i drugi – podsetila je Olivera Radić, koja zdušno brine da svim njenim đacima bude omogućeno da se adekvatno školuju.

Prema njenim rečima, prethodne godine Gimnazija je brojala sve ukupno 18 učenika, a ove za petoro manje i zahvaljujući još jednom odazivu ljudi dobrog srca, svi učenici imaju mesečnu stipendiju koja im neopisivo mnogo znači.

Olivera Radić sa učenicima

O stipendistima

Iako smo već predstavili nove stipendiste plemenitog O. V. iz Sidneja, nije zgoreg ponoviti o kakvoj je deci reč i sa čime sve moraju da se suoče na svom vekovnom ognjištu. Između ostalog i to da su čak jedini đaci nekog od razreda Gimnazije u Orahovcu. Ognjen Bojić jedan je od njih, jer je jedini učenik koji je upisao prvi razred i biće sam u odeljenju. Ovaj momak je treći od četiri sina koliko imaju njegovi roditelji.

– Njegova dva starija brata Danilo i Miroslav su takođe učenici naše gimnazije. Danilo je četvrti, a Miroslav treći razred. Žive u Velikoj Hoči, gde se njihov otac naselio posle progona iz sela Dobruše kod Peći. Jelena Micić, učenica je četvrtog razreda, a ona je treća od četiri ćerke koliko imaju njeni roditelji. Oboje su nezaposleni. Žive u Velikoj Hoči. Treća stipendija ide Hristini Šavelić. O Hristini ste već pisali, ima sestru Katarinu u četvrtom razredu naše škole, obe su odlične, žive u Velikoj Hoči i roditelji im nisu zaposleni. Četvrta stipendija ide Stefanu Nakalamiću iz Velike Hoče. On je sada četvrti razred naše gimnazije, živi s roditeljima u Velikoj Hoči i odličan je učenik – istakla je Olivera Radić predstavljajući učenike.

Slede nova uručenja

Čim pristigla stipendija dobrotvora O. V. iz Sidneja za oktobar, bude uručena Ognjenu Bojiću, Jeleni Micić, Hristini Šavelić i Stefanu Nakalamiću, ali i Stefanu Pendiću iz sela Đonlije na Goliji, to ćemo u jednom od narednih izdanja našeg lista zabeležiti sve što stipendisti u znak zahvalnosti budu poručili svom velikom dobročinitelju iz daleka koji ih ne zaboravlja već punih pet godina i šalje redovnu pomoć koja za njih zlata vredi.