Privatna arhiva

Za dobročinstva nikada nije ni rano ni kasno, a kada to činite čistog srca, onda osećaj koji stvara teče kao reka neprestana. To sa sigurnošću možemo reći i za našeg zemljaka sa drugog kraja sveta, koji svakog meseca šalje stipendije za ukupno petoro đaka u otadžbini. Ne želeći da se eksponira, njegovo ime obeležavamo samo inicijalima O. V. iz Sidneja, jer ovaj čovek dobrog srca po 120 dolara (ukupno 600 dolara), daruje za četvoro gimnazijalaca na Kosmetu, kao i mladom đaku pešaku sa Golije, čime njihovim porodicama donosi veliko olakšanje, ali i spokoj da njihovoj deci neće zafaliti knjiga, pribor, obuća, odeća…

Novac je, u međuvremenu, prosleđen orahovačkim gimnazijalcima Dimitriju Radiću, Lazaru Grkoviću, Ljubici Micić i Darinki Ulamović, kao i 14-godišnjem Stefanu Pendiću.

– Podelili smo stipendije od gospodina O. V. iz Sidneja našim đacima Ljubici Micić, Darinki Ulamović, Lazaru Grkoviću i Dimitriju Radiću. Podela je prošla bez problema kao i do sada. Učenici su zahvalni i “Vestima” i darodavcu i šalju pozdrave. Budući i da je slava (Letnji Sveti Nikola) Ljubici i Darinki, stipendije su im došle i kao čast za slavu. U školi je sve uobičajeno, nastava se izvodi shodno uslovima, a ovo lepo vreme izmami đake na odmoru da izađu na klupicu ispred škole. Ovih dana smo sa đacima sređivali školsku biblioteku, krečili su majstori, a mi prenosili knjige, ređali… – reči su profesorke Olivere Radić.

Zahvalnost svom dobročinitelju, ovom prilikom posebno je uputila Ljubica:

“Poštovani dobrotvoru, želim ovim putem da Vam se zahvalim za stipendiju koju mi šaljete već dve godine. Trudite se da nas usrećite i vi ste dokaz da se trud, rad i zalaganje može isplatiti. Ja se trudim da dobrim ocenama uzvratim na vašu dobrotu. Moji roditelji se, takođe, od srca zahvaljuju i šalju pozdrave kao i moj mlađi brat Miroslav, koji planira da na jesen upiše Gimnaziju u Orahovcu. Moram da ponovim da mi je stipendija od velike koristi, jer ne tražim roditeljima novac za užinu, a u više navrata sam uspela i da kupim neke korisne stvari svojoj porodici. Bratu sam kupila patike, a sad planiram da kupim pribor za crtanje jer mnogo volim da crtam. Hvala, još jednom, od srca. Molim Boga da svaku sekundu koju radite za nas, upiše u dobra dela i da vam mnogostruko vrati, kao i vašoj porodici.”

Đaku pešaku Stefanu Pendiću, iz zaseoka Đonlije na Goliji, koji je dugo godina štićenik Humanitarnog mosta “Vesti”, takođe je, prosleđeno 120 australijskih dolara.

– Veliko i od srca hvala mom anđelu čuvaru iz Australije na istrajnoj pomoći i podršci. Što se mog nastavka školovanja tiče, predamnom je mnogo nepoznanica. Prva kako ću se pokazati na maturskom ispitu, a druga jer ne znam da li ću moći sam da budem u Novom Pazaru i da li će moji roditelji moći da me školuju. Nadam se ipak, dobrom ishodu jer bih voleo da upišem Tehničku školu i nastavim školovanje kojim bi kasnije mogao da pomognem svojoj porodici – ističe Stefan.

Dar i za braću Čukarić

U međuvremenu, pristigla je i dvomesečna stipendija plemenite Baka Ane iz Kanbere za još dvojicu gimnazijalaca, braću Dušana i Nikolu Čukarića, u iznosu od 250 dolara. I ovaj prilog prosledili smo odmah na adresu Gimnazije u Orahovcu, kako bi stipendije za naredna dva meseca donele olakšanje Dušanu i Nikoli, koji se poput svojih školskih drugova, svakodnevno suočavaju sa raznim poteškoćama na Kosmetu.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.