commons.wikimedia/Bwag
Beč

Posle 25 godina od pristupanja EU Austrija je, zahvaljujući članstvu u Uniji, bogatija za 16 odsto, pokazuje procena ekonomskog instituta “Wifo”.

Svakom Austrijancu će pristupanje EU doneti 1.000 šilinga, to jest 73 evra, bilo je obećanje koje je dato građanima pre 25 godina, a u stvarnosti situacija je još pozitivnija.

“Austrijanci danas sebi mogu priuštiti za 16 odsto više nego što bi bio slučaj da Austrija nije članica EU”, ističe “Wifo”.

Zahvaljujući blizini istoćnoj Evropi, Austrija je mogla da profitira više od Finske i Švedske koje su u isto vreme pristupile Uniji. Pozitivnom razvoju najznačajnije je doprineo izvoz u druge države EU, koji je bio, zahvaljujući članstvu, dvostruko veći nego da Austrija nije pristupila Uniji.

Istovremeno je ukidanje carina i drugih trgovinskih prepreka pojeftinio uvoz, što je sve doprinelo da nivo cena bude za 2,4 odsto niži nego kada bi zemlja bila izvan EU. To sve je vodilo ka tome da realni BDP bude veći za 16 odsto, a normalni za “samo” 13 odsto.

Zapošljavanje bez članstva u EU danas bi bilo za 13 odsto manje, odnosno bilo bi za više od pola miliona manje radnih mesta, navodi se u analizi.

“Austrija je uspela da iskoristi geografski položaj i time je veliki ekonomski dobitnik širenja EU na istok”, dodaje “Wifo”.

Austrijska preduzeća su veoma rano prepoznala potencijale tržišta na istoku Evrope, što je, u poređenju sa Finskom i Švedskom, bilo odlučujuće za značajno profitiranje od članstva u EU.

“Wifo” polazi od toga da bi Austrija, i u slučaju širenja EU na Zapadni Balkan, ponovo bila zemlja EU koja bi najviše profitirala. Istovremeno, ekonomski institut ocenjuje da je cilj širenja na Zapadni Balkan 2025. zbog velikog zaostatka u ekonomiji, infrastrukturi i zbog političkih prepreka veoma ambiciozan.

“Wifo” naglašava da je zbog napora Kine u okviru investicionog programa “Jedan pojas, jedan put” bitno veće angažovanje EU u tom regionu, što bi moglo voditi ka pozitivnim impulsima za austrijsku privredu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here