Lična arhiva
Zahvalni svom anđelu čuvaru iz Sidneja: Dimitrije, Lazar, Darinka i Ljubica

Školsko zvono oglasilo se prvi put, nakon skoro šestomesečne pauze, a po planu 1. septembra u većini škola širom Srbije. Uprkos svim merama i obavezama ponašanja u datim okolnostima, osnovci i srednjoškolci radosno su dočekali taj dan. Među njima nisu se našli i naši gimnazijalci u Orahovcu, budući da je doneta odluka da se na Kosmetu, bar zasad, nastava ne odvija u školi, već na daljinu. Pa ipak više od polovine učenika ove ponosne Gimnazije, radosno je što ih dobrotvori izdaleka nisu zaboravljali ni tokom letnjeg raspusta.

– Gospodin O. V. je i preko leta poslao stipendije, podigli smo, ali zbog ove korone nismo je podelili učenicima, samo smo ih obavestili o uplati. Budući da je škola počela, već narednih dana ćemo stipendije uručiti. Ovoga puta imamo i molbu za baku Anu iz Kanbere, a tiče se njene stipendije za sestre Šavelić i braću Čukarić. Ako bi nastavila da šalje stipendije i tokom ove školske godine, da to bude istim đacima sem Dušana, kojeg bismo zamenili drugim učenikom, jer se za njega javio drugi donator i ne želimo da dupliramo. Nadamo se da će imati razumevanja za ovu našu molbu – istakla je požrtvovana profesorka srpskog jezika Olivera Radić za “Vesti”.

Pomoć koja mnogo znači

Iako svesni da je situacija zbog virusa korona ostavila mnoge bez posla, zaposlenima ove škole nije preostalo ništa drugo nego da pokušaju i zamole dobre ljude da im i ove školske godine pomognu stipendijama za nove đake Gimnazije.

– U međuvremenu nam se javilo šestoro donatora, što bi sa četvoro đaka koje stipendira gospodin O. V. iz Sidneja bilo ukupno 10 stipendista. Mi ćemo imati 18 učenika od prvog do četvrtog razreda ove godine, što je duplo od broja koji smo imali kad smo krenuli da pomažemo naše đake stipendijama. Neko će reći malo, ali oni koji nas prate godinama unazad znaju da smo jednom imali i samo troje đaka u celoj školi, ali i da smo 2001. imali i 140. Oni koji prate i Fejsbuk stranicu naše škole, znaju kako se iz godine u godinu borimo da održimo školu i kako se borimo i za svakog našeg đaka. Opstanak škole, koja je jedina srednja škola na srpskom jeziku u prizrenskom kraju sa više od pola veka postojanja (sem Prizrenske bogoslovije), opstanak je svih nas, opstanak srpske Metohije, Orahovca, Velike Hoče – istakla je Olivera Radić, dodavši:

– To svakako ne bismo uspeli bez naše matice i Ministarstva prosvete Republike Srbije, koja je uz nas svih ovih godina, ali i bez svih vas na svim kontinentima i svim krajevima sveta. U poslednjih 20 godina smo se uverili da imamo iskrene prijatelje, da imamo dobre Samarjane koji nas ne ostavljaju ranjene i same da bolujemo svoje rane. Kao što znate, već pet godina smo, uz pomoć humanih ljudi uspevali da obezbedimo mesečnu pomoć za sve naše učenike, koja mnogo znači i njima i njihovim porodicama, a koju na ime mesečne stipendije uplaćuju humani ljudi. Najveći broj dobrotvora se javio zahvaljujući pisanju “Vesti” i Humanitarnom mostu kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Voleli bismo da se ta vrsta pomoći našim đacima nastavi, a to ne može bez vaše pomoći. Kad smo počeli da stipendijama pomažemo naše učenike u celoj školi ih je bilo devetoro, a evo ove godine će ih biti 18 i to nešto govori.

Potrebno još sedam stipendija

Već petu godinu zaredom, posredstvom “Vesti”, podsećanja radi, četvoro đaka orahovačke Gimnazije stipendira humanista iz Australije O. V, za još četvoro đaka već drugu godinu zaredom i plemenita baka Ana iz Kanbere.

– Za jednog učenika stipendiju šalje porodica Petrović iz Banjaluke, a imamo najavu da će dvoje naših učenika stipendirati naš prijatelj Majk iz Drezdena, a četvoro naših prijatelja iz Nemačke takođe, ali preko HHZ Radosti moja. To znači da na samom početku imamo 11 godišnjih stipendija, i da nam je potrebno obezbediti još sedam. Ako neko želi da novčanim iznosom koji je u vrednosti državne stipendije (50 evra), pomogne našim učenicima, može da nam se javi preko redakcije “Vesti” ili na mejl škole. Stipendijom se pomažu učenici za 10 meseci (septembar-jun), što na godišnjem nivou iznosi 500 evra po učeniku – pojasnila je profesorka Radić, još jednom uputivši zahvalnost svim dobrotvorima koji su uz njihovu školu i đake, čime pomažu njihov opstanak na svetoj srpskoj zemlji.

Lista dobrotvora i anđela čuvara

– Svima koji su pomogli naše učenike još jednom zahvaljujemo na dobroti, humanosti, rodoljublju i čovekoljublju uz želje da im Gospod uzvrati svakim dobrom. Među njima su čitaoci “Vesti”: dobrotvor iz Sidneja O. V, Ostoja Zarić iz Frankfurta, Milica Kostić iz Toronta, Baka Ana iz Kanbere, Slavka Stojanović iz Kanade i direktno preko škole: Zoran Stojnović iz Beograda, Otačastveni butik iz Beograda, HHZ, Radosti moja, HO Svi za Kosmet iz Beograda, NVO Pandurica iz Podgorice, Milutin Stančić iz Skoplja, porodica Petrović iz Banjaluke, Sanja Dir Dragićević iz Štutgarta, Srpsko sabranje Baštionik iz Banjaluke i M. P. iz Novog Sada. Srećni što vas imamo! – reči su zahvalnosti kolektiva Gimnazije Orahovac.

Pozdrav od svih đaka

Veliki pozdrav uz dobre želje svim čitaocima “Vesti” uputili su i đaci orahovačke Gimnazije: Milica, Marija, Miroslav, Hristina, Katarina, Stefan, Mihajlo, Jelena, Arben, Nikola, Danilo, Darinka, Lazar, Miroslav, Ljubica, Dušan, Adelina i Dimitrije.