Tanjug
Kosovska Mitrovica

Stručnjak za ustavna i politička pitanja Mazljum Baraljiju rekao je da je Zajednica srpskih opština “Ahilova peta” Kosova, nastala u vreme vladavine Hašima Tačija i Ise Mustafe.

Baraljiu je dodao da je Sporazum o ZSO štetan i da ga ne treba sprovoditi, jer će učiniti Kosovo disfunkcionalnim. Prema njegovim rečima, Kurtijeva vlada “ne treba da menja stav i da ruši Kosovo”.

– Za Zajednicu srpskih opština jedni govore da je predviđena ustavom, a drugi da nije predviđena. Decentralizacija na etničkoj osnovi koju su Ahtisari i naši prihvatili u Zakonu o lokalnoj samoupravi je u stvari neizlečiva gangrena političkog sistema na Kosovu jer simetrično omogućava opštinama sa srpskom većinom da imaju gotovo državne nadležnosti. Dakle, to ne treba činiti, mi sebe smatramo suverenom državom, nezavisni smo, priznaje nas 114 zemalja sveta – naveo je Baraljiju.

On je naglasio da iako su ovaj sporazum potpisale prethodne vlade, druge vlade imaju pravo da isprave greške.

– Dakle, imamo Zakon o međunarodnim odnosima, koji jasno propisuje mogućnost da se međunarodni ugovori mogu sklapati, menjati, dopunjavati i između ostalog da država može da se povuče – rekao je Baraljiu.

Sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština postignut je u Briselu 2013. godine između Srbije i Kosova i još uvek nije implementiran. Sporazum predviđa zajednicu deset opština na Kosovu u kojima je većinski srpsko stanovništvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here