Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Ruska i turska vojska izvele su zajedničku patrolu dužine 50 kilometara u sirijskoj provinciji Hasaka, u skladu sa memorandumom predsednika dveju država usvojenom u oktobru prošle godine, saopštio je portparol Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji potpukovnik Jegor Maljcev.

– Izvršena je još jedna zajednička rusko-turska patrola u dužini od 50 kilometara. Vazdušnu pratnju vršili su helikopteri Mi-8 i Mi-35, koji su pokrivali konvoj ruskih i turskih oklopnih vozila sa visine od 50 do 200 metara – rekao je Maljcev.

On je dodao da je patrola bila uspešna.

– Dogovorili smo se sa turskim kolegama o sprovođenju naredne patrole koja će se održati u najskorije vreme – rekao je predstavnik Centra.

Za vreme patrole, vojska se provozala kroz mesta na kojima se pre rata vadila nafta. Cilj patrole je provera poštovanja prekida vatre i osiguravanje da na severoistoku Sirije nema nelegalnih oružanih formacija.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, su 22. oktobra 2019. na sastanku u Sočiju usvojili memorandum o zajedničkim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Sirije. Prema ovom dokumentu, ruska vojna policija i sirijske snage raspoređene su u područja koja graniče sa turskom zonom bezbednosti. Od 1. novembra ruska i turska vojska započele su zajedničke patrole istočno od reke Eufrat.

Osim toga, Moskva i Ankara su se u martu dogovorile o prekidu vatre i nizu drugih mera usmerenih na rešavanje situacije u sirijskoj zoni deeskalacije Idlib. Borbena dejstva u ovom regionu trebalo je da se prekinu od 6. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here