ATAImages

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Vojska Srbije održaće zajedničku vojnu vežbu na teritoriji BiH. Ovu odluku usaglasilo je Predsedništvo BiH, kojim od petka predsedava Milorad Dodik budući da je po principu rotacije došao red da srpski član bude predsedavajući i tu funkciju preuzme od bošnjačkog predstavnika Šefika Džaferovića. Dodik je uoči preuzimanja dužnosti preneo da se sa Džaferovićem i hrvatskim članom Predsedništva BIH dogovorio o zajedničkom obeležavanju 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Odluka o zajedničkoj vojnoj vežbi sa Srbijom je dobra i relaksirajuća priča – rekao je Dodik. To se, prema ocenama posmatrača, odnosi i na zajedničku izjavu o očuvanju mira i obeležavanju Dejtonskog sporazuma.

– Izjava je plod konsensuza, u koji je ugrađeno ono što i jeste Dejton, a to je poštovanje Ustava i činjenice da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda – naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH.

On je otkrio da su Komšić i Džaferović insistirali da u zajedničkoj izjavi bude istaknuta opredeljenost BiH za “evroatlantske” integracije, ali da on to nije prihvatio, insistirajući isključivo na evropskim integracijama.

– Pošto oni to nisu hteli, u izjavi nema tog dela za opredeljenost za evropske integracije – objasnio je Dodik za RTRS.

Prema njegovim rečima, Džaferović se zalagao i za ceremoniju polaganja venaca na 25. godišnjicu Dejtona.

– Odbio sam učešće u tome, jer nisam razumeo šta znači komemoracija u dane Dejtonskog sporazuma. Šta to znači? Da neko misli da je Dejtonski sporazum mrtav pa ga treba na taj način obeležiti? Dakle, neće doći do takve ceremonije – rekao je Dodik.

Govoreći o najavljenom dolasku u BiH visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, Dodik je najavio da će se članovi Predsedništva BiH u subotu, 21. novembra, ujutro sastati sa njim, a da će potom Borelj posetiti Savet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH, gde će razgovarati o evropskom putu BiH.

On nije želeo da komentariše stavove Kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, koji nije prihvatio da se sastane sa Boreljom u ovoj instituciji.

– Borelj je prihvatljiv partner iz EU. Postoji mogućnost da rukovodstvo parlamenta BiH koriguje svoj stav – veruje predsedavajući Predsedništva BiH.

Užasne slike iz kovid bolnice

Dodik je zamolio građane da se čuvaju korona virusa, ističući da se više plaši za druge ljude nego za sebe, kao i da se nekoliko puta testirao i da je bio negativan.

– Još me proganjaju slike koje sam video prilikom posete kovid bolnici. U Banjaluci nam je umro jedan doktor. Znao sam jednog čoveka u Banjaluci, koji je bio potpuno zdrav. Trenirao je, dva-tri dana mislio da mu nije ništa, a za sedam dana nije bio živ. Korona je tu i zato molim ljude da se paze – poručio je predsedavajući Predsedništva.

Nikad protiv Banjaluke

Govoreći o lokalnim izborima, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata istakao je da je njegova stranka pobedila u 41 opštini u RS i u tri Federaciji BiH. Istovremeno, Dodik se izvinio svakome ko je njegove izjave posle pobede Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke shvatio kao pretnju.

– Čovek sam sa emocijama, imam pravo na grešku i nisam srećan sa nekim svojim izjavama. Učiniću sve da Banjaluka ostane dominantna i da se gradi. U njoj sam rođen i tako ću raditi iako se ne slažem sa novim gradonačelnikom – tvrdi Dodik.