Lična arhiva
Vedri i nasmejani: Učenici iz Manhajma

Da je Vidovdan i te kako veliki praznik u dijaspori, pokazali su i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Manhajmu. Kratka priredba u tom gradu priređena je kao nagoveštaj velike akademije u Štutgartu, koja je održana 2. jula i o kojoj će “Vesti” opširnije pisati u sutrašnjem broju. Priredbi je prethodila liturgija u crkvi kojoj su prisustvovali đaci Srpske dopunske škole iz Manhajma i Hajdelberga kojima predaje nastavnica mr Ksenija Gaćinović i njihovi roditelji.

Priredba je počela kratkim osvrtom na Vidovdan i šta predstavlja za srpski narod. Učenici Luka i Vukašin Janjić su držali kratku besedu, zatim je Aleksanda Petrović sa Matijom Filipovićem svedočila izgovaranju i podsećanju na Lazarevu kletvu. Program je ulepšalaAnđelika Gaćinović izvođenjem pesme “Zaspo Janko”, dok je Maksim Grebović recitovao pesmu Čedomira Milenkovića “Na Kosovo magla pala”. Priredbu je završila Jelena Maleš recitujući “Plavu grobnicu”. Mnoge roditelje je program dotakao, kao i recitacije i time izazvao reakcije koje su vezane za sam Vidovdan i patnju našeg naroda.

Jelena Maleš

Posle programa roditelji i učenici su sa nastavnicom Gaćinović otišli u prostorije crkve na druženje i uživali u ponovnom okupljanju posle dužeg vremena, a na stolu su se našle razne đakonije koje su spremile vredne mame.

– Atmosfera je odisala zajedništvom i srećom da smo mogli ponovo da delimo lepe trenutke i vidimo decu ponovo nasmejanu, vedru i ponosnu na sve ono što su radila i učila. Radujemo se svakom novom okupljanju i učestvovanju u svim novim aktivnostima – navodi nastavnica Ksenija.

Recitovao o Kosovu: Maksim Grebović

Učenica Jelena Maleš ističe da uvek rado učestvuje na ovakvim priredbama Srpske dopunske škole.

– Mnogo volim da radim sve što ima veze s našom školom kao i sve što organizuje i radi naša nastavnica. Sreća je imati takvog pedagoga i jako mi je žao što ove godine završavam školu.

Dopunska nastava na srpskom jeziku u Manhajmu, pokrajina Baden-Virtemberg, u organizaciji je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.