commons.wikimedia
Američki lovac F-16 "Fajting Falkon" (Foto: Arhiva)

Bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov negirao je optužbe aktuelnog ministra odbrane Georgija Panajotova koji je juče izrazio svoje nezadovoljstvo administrativnim procesima u Ministarstvu odbrane koji se tiču zaključivanja sporazuma o izgradnji infrastrukture za nove avione F-16.

Karakačanov je odgovorio i na optužbe i podvukao da će Bugarska i NATO zajedno finansirati izgradnju piste, dok će projekat, njegova cena i izbor podizvođača će biti razmotreni na sednici Investicionog komiteta NATO-a 13. jula.

“Odnosno, NATO će izdvojiti sredstva, tako da tvrdnja ministra da su oni od toga odustali nije istinita. Pored toga, prvobitno je trebalo da bude izdvojeno 3,4 miliona evra, a sada se ta cifra povećala do 10,25 miliona evra i na taj način se smanjuju troškovi Bugarske“, navodi se u izjavi bivšeg ministra na sajtu njegove partije.

Karakačanov je naveo da je izjava Panajotova predizborna agitacija pred parlamentarne izbore 11. jula i deo je strategije direktnog mešanja u izborni proces. Karakačanov je kategorički negirao optužbe aktuelnog ministra da je Ministarstvo koristilo „nepoznate kriterijume“ prilikom potpisivanja ugovora o pripremi infrastrukture za F-16.

– U Ministarstvu odbrane je napravljena desetostepena kontrola procedura, koju mora da usaglase oružane snage, odeljenje za vojnu infrastrukturu, komisija za razmatranje predloga, finansijske, pravne službe i službe informativne bezbednosti, vojna policija, sekretar Ministarstva odbrane i zamenik ministra. Kontrolu vrši i DANS (Državna agencija nacionalne bezbednosti) i tek nakon toga ministar potpisuje ugovor. Dok sam ja bio ministar ovaj princip rada nikada nije kršen, kao dokaz postoji i odgovarajuća dokumentacija – izjavio je Karakačanov.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana Panajotov je izrazio nezadovoljstvo u vezi sa odlukom njegovih prethodnika da će izgradnju piste na aviobazi „Grof Ignjatjev“ platiti NATO. Ministarstvo sada mora da traži sredstva za projekat, jer je, prema njegovim rečima, Alijansa obavestila Ministarstvo da neće na sebe preuzeti troškove.

1 COMMENT

  1. – Treba da se zna da je F-16 (pod tadasnjim nezvanicnim nazivom Fighting falcon (borbeni soko)) poleteo jos 1974 i to kao demonstrator tadasnjih novih tehnologija i finansiran novcem tadasnje firme General Dynamics, znaci bez ikakvih vojnih ugovora.
    – Od tada se pozitivno borbeno dokazao u nebrojenim sukobima i zadrzan je u proizvodnji, uz neprestano osavremenjivanje, sve do danas.
    – Ipak, davno je bila 1974. pre 47 godina…tako da se ne treba zaletati izjavama o koprodukciji ovog aviona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here