Z. V.
Rešavaju konkretne probleme: Učesnici sastanka

Centralni savet Srba u Hesenu održao je redovnu izbornu skupštinu u nedelju u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu. Pre početka izborne skupštine održan je sastanak na kome su učestvovali članovi CSSH, predstavnici srpskih klubova i nemački političari, Oliver Štirbek, iz redova FDP, poslanik u skupštini pokrajine Hesen, ekspert za politiku Evropske zajednice, kao i Jumas Medof, predsednik zajednice stranaca u Frankfurtu.

Pored dva političara sastanku je prisustvovao Nedžati Benli, predstavnik policije pokrajine Hesen i Branko Radovanović, generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu.

Članovi CSSH su imali priliku da postave brojna pitanja koja su prisutna u svakodnevnom životu naših ljudi koji imaju srpske pasoše i o njihovim pravima. Između istalog, bila su tu pitanja o pravu glasanja, bar na opštinskom nivou, pitanja o dvojnom državljanstvu, o priznavanju srpskih diploma u Nemačkoj, pa do diskriminacije na graničnim prelazima između građana koji imaju EU pasoše:

– Bilo mi je veliko zadovoljstvo da prisustvujem, kao gost CSSH, ovakvom razgovoru sa našim sugrađanima koji vode poreklo iz Srbije. Primetio sam da postoji veliki problem u zapošljavanju i priznavanju diploma i to baš u vreme kada je Nemačkoj potrebna radna snaga i mišljenja sam da pokrajna Hesen treba hitno da izmeni neke zakone kako bi se što bolje omogućili zapošljavanje na obostrano zadovoljstvo. I što se ostalih pitanja tiče, trebalo bi da se uradi dosta toga kako bi se olakšao život svima koji ovde žele da žive i da rade. Neka pitanja ću lično postaviti u parlamentu i nadam se da ćemo doći do dobrih rezultata – rekao je Oliver Štirbek.

Po završetku sastanka održana je redovna izborna skupština CSSH. Marija Laban Urošević, potpredsednica CSSH je pročitala izveštaj o radu i aktivnostima u protekloj godini, a o stanju u kasi Centralnog saveta izveštaj je podnela blagajnica Zagorka Bunthornzade. Nakon što je predsednik nadzornog odbora konstatovao da nije bilo neregularnosti u radu upravnog odbora, izborna skupština je predata na upravljanje privremenom predsedniku do izbora novog upravnog odbora. Privremeno predsedavanje vodio je Ljubiša Simić koji je posle kraće diskusije ustanovio da članovi CŠH žele da kompletnom upravnom odboru, na čelu sa predsednikom Miodragom Stojkovićem, poklone poverenje za još jedan mandat, a upravni i nadzorni odbori su prošireni za po još jednog člana. Novi član upravnog odbora je Dijana Avdić, a u nadzornom odboru novo ime je Andreja Lović.

– Ponovni izbor rukovodstva CSSH nam je omogućio da projekte koje smo započeli nastavimo, a neke i dovršimo. Zadovoljan sam dosadašnjim radom, bili smo aktivniji nego u prethodnom periodu. Cilj nam je da više sarađujemo s političkim partijama u gradovima gde se nalaze naši klubovi i udruženja, a takođe i da pojačamo prisustvo CSSH u Vizbadenu, glavnom gradu pokrajne Hesen i da se povežemo s jakim političkim partijama i frakcijama u parlamentu Hesena – rekao nam je Miodrag Stojković, predsednik CSSH.

O kulturnim i društvenim projektima, Marija Laban Urošević kaže:

– Trenutno nam je najznačajniji projekat učešće u organizaciji Dana Srbije koji će se održati 22. i 23. juna u Frankfurtu. Nakon toga planiramo nekoliko kulturnih projekata, kao što su organizovana poseta srpske dece koncertima u Alte operi u Frankfurtu i poseta od gradskim muzejima kojih ima u Frankfurtu u velikom broju, zatim je tu veče posvećeno Jovanu Dučiću u okviru Unesko proslave 150 godina od njegovog rođenja i još dosta toga. Kasnije nam je prioritet izbori za Savet stranca u novembru 2020.

Upravni odbor

Miodrag Stojković, predsednik, Marija Laban Urošević, prvi potpredsednik, Katica Stanimirov, drugi potpredsednik, Dejan Bilanović, sekretar, Zagorka Bunthornsade, blagajnik, a članovi UO su Milorad Milenković, Radmila Antešević, dr Ljubiša Marković, i Dijana Avdić.

Ruka podrške

– Već sam učestvovao na sastancima CSSH i pitanja koja su ovde postavljena pogađaju ljude u svim delovima Hesena, ne samo u Frankfurtu i okolini. Dobro je da se ta pitanja postavljaju, a mi u zajednici stranaca pokušavamo da pomognemo koliko je u našoj moći i pokažemo nadležnima koliko je to bitno za sve koji žive na području Frankfurta. Mi pokušavamo, pre svega, da pomognemo ljudima koji su tek došli i da preko kurseva nemačkog jezika što pre mogu da se snađu u novoj sredini – rekao je Jumas Medof.

Posao u policiji

Nedžati Benli iz policije Hesena je prisustvovao gotovo na svim dosadašnjim sastancima je veoma je zadovoljan saradnjom sa CSSH i srpskom zajenicom u Hesenu.

– Do sada smo uspeli da pokrenemo mnoge projekte i veliki deo njih smo uspešno uradili. Održali smo više seminara policije i srpskih udruženja i rezultat toga je da imamo već više kolega u policiji iz srpske zajednice što je jedan veliki korak.