K. Marković
Vernici u crkvi Svetog Đorđa u Sent Albansu

Među najnovijim merama federalne vlade Australije u borbi protiv širenja koronavirusa je i zatvaranje svih verskih objekata. To se odnosi i na sve srpske svetinje – crkve i hramove Mitropolije australijsko-novozelandske SPC.

Neposredno uoči donošenja ove mere, prošle nedelje su širom Petog kontinenta u svim srpskim svetinjama služene svete liturgije sa, shodno pravilima koja su važila u tim trenucima, ograničenim brojem vernika.

„Vesti“ su bile prisutne u crkvi Svetog Đorđa u Sent Albansu, gde se sveštenik Borislav Petrović obratio prisutnim vernicima.

– Ne gubite veru, živimo u ljubavi, delimo sve ono što je pozitivno i zajedno se borimo protiv onoga što nas razdeljuje, uništava, odvodi iz života u smrt duhovnu i fizičku – poručio je članovima srpske zajednice prota Petrović.

Ispit zrelosti za svet: Prota Petrović

Nakon službe sveštenik Petrović rekao nam je da je bilo i težih vremena i izazova, ali da je crkva uspevala da im odoli, pa će tako biti i sa pandemijom korona virusa.

– U ovom teškom vremenu za vernike srpske crkve, potrebno je kao nikada do sada slediti učenje i put Hrista. Naravno, treba poštovati i zakon koji nam nalaže naše drustvo i naša država, koji razmišljaju o zdravstvenom stanju ljudi. Hvala im na njhovoj brizi i mi to u srpskoj crkvi poštujemo.

Trenutno stanje kroz koje prolazi današnji svet, veruje sveštenik Borislav Petrović, je i ispit zrelosti, ali da samo čvrstom verom možemo da se izborimo protiv trenutnih nevolja.

– Do sada nismo upoznati da li je neko od članova srpske zajednice oboleo od virusa. Savetujemo ljudima da ukoliko osete neke simptome, da se odmah jave lekarima. Ne smeta nekada biti izolovan da bi sačuvali one oko sebe. Dobro znamo šta je zaraza i kakve su opasnosti – rekao nam je prota Petrović.

Smiljana Topić

Smiljana Topić: Bog nas čuva

– Narod treba da se moli Bogu, da se ispoveda, da moli za oproštaj greha, da veruje – savetuje baka Smiljana Topić iz Sent Albansa, koja se nije plašila da dođe na nedeljnu službu.

– Verujem u Boga, uverena sam da će nas on zaštititi. Deca me upozoravaju da ne izlazim iz kuće, govore da ja ne razumem ovo stanje, ali sam im rekla da je uz mene Bog i da me on ccuva. I u starim vremenima bilo je bolesti kao što je bila kuga.

Bilo i većih neprilika: Rada Matić

Baka Rada bez straha

Straha nije bilo ni kod Rade Matić koja nije želela da propusti nedeljnu službu. Kaže da se ne plaši i pored upozorenja nadležnih da je virus najopasniji za starije ljude.

– Snabdeveni smo kod kuće, imamo za sada svega. Ne plašim se, bilo je u životu i gorih neprilika, proći ćemo i ove. Ne treba se bojati, iako upozoravaju da je najopasnije za nas starije – rekla nam je baka Rada.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime