EPA
Pandemija koronavirusa u Kvinslendu

Državni blagajnik Džoš Frajdenberg je optimista i pored upozorenja ekonomista da najnoviji talas zatvaranja nosećih ekonomija države, Sidneja i Melburna, kao i Južne Australije može da vrati nacionalnu ekonomiju unazad.

Visoki funkcioner Savezne vlade smatra aktuelne okolnosti, u kojima je više od polovine australijske populacije “pod ključem”, neće rezultirati novom ekonomskom recesijom.

Naime, i pre sadašnjeg lokdauna u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Južnoj Australiji, brojke su pokazivale da je stopa zaposlenosti na uzlaznoj putanji.

Udarac za ekonomiju

I pored značajnih promena u ekonomiji, savezni premijer Skot Morison je rekao da ne očekuje da će biti neophodno ažuriranje budžeta pre uobičajene revizije sredinom ekonomske godine, u decembru. Ovaj zaključaj je pre svega zasnovao na pretpostavci da će ograničenja rada, posebno u Viktoriji i Južnoj Australiji biti kratka.

Istina, premijer Morison priznaje da je situacija u NSW, najjačoj australijskoj državnoj ekonomiji, mnogo ozbiljnija, posebno što se virus preselio izvan Sidneja na okolne regionalne lokacije.

Savezni blagajnik Frajdenberg očekuje da će do pada nacionalne proizvodnje, merene padom buto domaćeg proizvoda, doći u septembru. On je procenio da trenutne mere zaključavanja u tri države koštaju australijsku ekonomiju čak 300 miliona dolara dnevno!

Frajdenberg priznaje da je to veliki udarac za ekonomiju zemlje, ali ostaje još da se vidi kako će se ove mere zatvaranja odraziti na broj nezaposlenih i ekonomski oporavak Australije od posledica kovida.

Vera u oporavak

Na pitanje da li očekuje ekonomski pad u decembarskom kvartalu, jer recesiju predstavljaju dva uzastopna kvartala ekonomskog pada, državni blagajnik je napomenuo da se ekonomija Australije brže oporavila od prošlogodišnje recesije, nego što se u početku mislilo.

– Iako će septembarski kvartal biti težak, uveren sam da dok god budemo u mogućnosti da se borimo s virusom, da ćemo i dalje videti snažan ekonomski oporavak Australije – istakao je Frajdenberg.

Podaci Australijskog biroa za statistiku (ABS) pokazuju da je broj zaposlenih opao za jedan odsto u dve nedelje do 3. jula, nakon porasta od 0,4 odsto u prethodne dve nedelje.

Šef statistike zaposlenosti ABS-a, Bjorn Džervis rekao je da su najnoviji podaci uključivali zaključavanja u četiri od osam glavnih gradova Australije.

Pad broja zaposlenih se kretao od 1,4 odsto u Novom Južnom Velsu i Severnoj Teritoriji, do 1,3 odsto u Brizbejnu, 1,1 odsto u Zapadnoj Australiji, jedan odsto u Kvinslendu i 0,8 odsto u Melburnu.

Rast stope nezaposlenosti

U isto vreme na nacionalnom nivou, najveći porast je imala javna uprava i bezbednost, s rastom od 0,8 odsto. Od početka pandemije prošle godine došlo je do povećanja zaposlenosti u ovom sektoru za čak 12 odsto.

– Izgledi za tržište rada su krajnje neizvesni, jer će dva najveća grada u Australiji, Sidnej i Melburn biti zatvorena u doglednoj budućnosti – rekao je Rajan Felzmen, viši ekonomista Komonvelt Sekjuritisa.

Stopa nezaposlenosti pala je na 4,9 odsto u junu, ali neki ekonomisti predviđaju porast iznad pet odsto u julu kao rezultat zaključavanja.

Ipak, drugi podaci pokazuju da su firme u dobroj formi krenule u ovaj najnoviji ekonomski pad. Naime, kvartalno istraživanje Nacionalne banke Australije pokazalo je da su ekonomski pokazatelji bili rekordno visoki u tri meseca do juna ove godine.

Međutim, istraživanjem sprovedenim od 18. maja do 10. juna, samo se delimično pokrilo prvobitno zatvaranje Melburna krajem maja, koje je prethodilo najnovijem zaključavanju Viktorije zbog kovida.

Zato je glavni ekonomista Nacionalne banke Australije Alen Oster mišljenja da će dalji ekonomske aktivnosti biti poremećene sve dok se trenutne mere zaključavanja ne budu završile.

Morison: Nećemo vratiti JobKeeper

Premijer Skot Morison je priznao da će naredne nedelje biti teške, sve dok se Australija bude borila da zadrži delta varijantu kovida, ali je odbio mogućnost povratka vladine pomoći u vidu nekadašnje subvencije JobKeeper.

Ukoliko neko izgubi posao u žarišnim oblastima, koje je odredila savezna vlada, mogu da pristupe nedeljnim uplatama od 375 i 600 dolara, kada se zaključavanja produže na četvrtu nedelju, dok su nešto manji iznosi posle prvih sedam dana.

Morison je takođe priznao da je vakcinacija u Australiji naišla na “značajne izazove”, ali i da se program imunizacije vraća na “pravi put”.

Raste nezaposlenost u Sidneju

Tržište rada u Sidneju je posustajalo i pre nego što su mere zaključavanja pooštrene kako bi se zaustavilo širenje virusa. Takođe, sve je više dokaza da je nacionalna ekonomija izbačena iz koloseka zbog situacije u NSW, koji pokušava da se izbori sa novim talasom kovidom.

Australijski biro za statistiku je izneo podatak da je broj zaposlenih u Sidneju pao za dva odsto tokom dve nedelje do 3. jula. Broj zaposlenih je sada pao na nivo koji je bio krajem januara ove godine.

Najteže je pogođeno ugostiteljstvo, gde je broj zaposlenih pao za četiri odsto u NSW, dok je u Viktoriji, koja je početkom juna još uvek izlazila iz prethodnih ograničenja, zabeležen je skok od 2,9 odsto u istom sektoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here