Z. Mirković
Beč

Austrijski parlament usvojio je odluku o produženju mera zaključavanja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa za daljih deset dana, to jest do 24. januara.

Glasovima vladajućih Narodne partije (OVP), Zelenih i opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) usvojen je predlog uredbe koji je predao ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Uredba predviđa da ugostiteljski objekti, prodavnice, izuzev namirnica i svakodnevnih potrepština ostanu zatvoreni. Takođe, do 24. januara zabranjene su manifestacije, kao i rad hotela i smeštaja u turističke svrhe.

Istom uredbom produžava se i mera celodnevnog policijskog časa, koja dozvoljava napuštanje kuće zbog odlaska na posao, u kupovinu, pružanju pomoći, ali i šetnju radi psihičke i fizičke rekreacije.

Produženje mere zaključavanja ministar Anšober je objasnio time da u poslednjih deset dana nije bilo značajnijeg poboljšanja broja novozaraženih.

I dalje, kako je dodao, ima između 1.500 i 2.500 novih slučajeva zaraze dnevno.

– To je jasno previše – podvukao je Anšober.

Takođe, dodaje da je stanje na intenzivnoj nezi konstantno i daleko udaljeno od cilja maksimalno popunjenih 200 kreveta za potrebe kovid pacijenata. Anšober je ukazao i da treba uzeti u obzir da novi soj virusa značajno pogoršava situaciju.

Slobodarska partija Austrije (FPO) usprotivila se, kao i Neos produženju mere zaključavanja.

FPO smatra da je zrdavstveni sistem daleko od kraha, a Neos ne razume zašto su prodavnice morale da se zatvore, jer je to fatalno po privredu i košta državu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here