commons.wikimedia/FitimSelimi
Rudnik Trepča

Procenjena vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je viša od 200 milijardi evra, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da nikakav ugovor sa Rio Tintom neće biti potpisan dok ne budu sprovedene sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu i dok svi ne budu imali uvid u to.

– Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je reč o litijumu, koji je ruda 21. veka ili nekoj drugoj. Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gde će se desiti rast svuda u Evropi – rekla je Mihajlović.

Ističe da je jadarit jedinstven mineral u svetu i dodaje da će i tehnologija kojom će oni biti iskopavan takođe će biti jedinstvena.

– Treba da budemo svesni šta znači istraživačko pravo. Niko nema pravo da uđe na parcelu dok vlasnik ne dozvoli. Pritom kompanija treba da ispuni brojne kriterijume – da ima projekat i saglasnost više institucija. Te istražne bušotine su prečnika 10-15 cm, nikakvi krateri – objasnila je Mihajlović.

Ministarka je istakla da je na državi da stvori zakone i da ima dobru inspekciju i da je ovo važna godina za energetski sektor.

– Nismo slučajno doneli četiri nova zakona. Od nas se traži da u vremenu koje je pred nama napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivih izvora – hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno u decenijama ispred nas smanjujemo i zatvaramo termoelektrane – zaključila je Mihajlović.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime