B. Đorđević
Dečiji ansambl: U nedelju su na probi bile samo devojčice

Folklorno društvo Dunav Kolo Kolo u Srpskom klubu Berlin, polako hvata zalet za novu sezonu. Posle veoma duge letnje pauze, članovi su se ponovo okupili u istom sastavu. Punom parom kreću pripreme za nastupe pred publikom, koji počinju već 15. septembra, učešćem na tradicionalnom Festivalu nacija na Praškom trgu u berlinskom Vilmerzdorfu.

Želja da se za odmor iskoristi još jedan pravi letnji dan uticala je da na probu u nedelju ne dođu baš svi članovi. Veoma sunčana, poslednja avgustovska nedelja izmamila je naše ljude da hlad potraže negde u prirodi, posebno mušku populaciju, pa su redovnu probu dečjeg ansambla preuzele devojčice.

Nova koreografija

Koreograf Borivoje Lončarević navodi za koje se sve nastupe već sada pripremaju:

– 28. septembra pozvani smo kod naših berlinskih prijatelja, KUD Zlatni opanak da na njihovom godišnjem koncertu, odigramo igre koje upravo uvežbavamo. To su Igre iz Sirinićke župe i u pitanju je jedna potpuno nova koreografija. Njen autor je Dejan Milisavljević Zvečanac i početkom juna bio je ovde da nam pomogne oko postavke, a mi je sada doterujemo.

Lončarević dalje navodi da su 2. novembra pozvani kod prijatelja u SNZ Mladost na zajedničko folklorno veče.

– Tada ćemo izvesti dve koreografije, a nastupaće sva tri naša folklorna društva iz Berlina. Zatim, 21. novembra idemo na Dečju smotru folklora u jedno malo mesto kod Vizbadena. Ovo je prvi put da Savez srpskih udruženja Nemačke, zakupi salu koja u potpunosti odgovara našim potrebama. Sala je velika i u formi amfiteatra, tako da će gledaoci moći da uživaju u dobrom pogledu, dok će posluženje biti u holu ispred sale. Posle Nove godine slede druge redovne aktivnosti.

O sastavu ansambala, Borivoje kaže:

– Sada imamo pripremni dečji ansambl čiji je umetnički rukovodilac Jasmina Petković i ovaj dečji ansambl. Ima dosta članova koji uskoro pune 16 godina, posle čega postaju zreli za omladinski ansambl. Njih ćemo rado da zadržimo i to će biti prilika da u potpunosti obnovimo ansambl omladinaca.

Uželele se kola

Nemali broj porodica iz Srbije i Republike Srpske tek u novije vreme pristiže poslom u Berlin. Za njihovu decu je to uvek veliki šok, ali kontinuitet sa životom u zavičaju uspevaju najbolje da uspostave upravo u folklornim društvima. Takav je slučaj i sa bliznakinjama Milanom i Tijanom Uzelac. One su tek nedavno došle iz Sombora, da se sa tatom i bratom pridruže mami koja u Berlinu radi već pet godina.

O svojim prvim danima u Berlinu, Milana kaže:

– Pre dolaska učile smo dve godine nemački, ali to ipak nije bilo dovoljno i prvu školsku godinu smo u takozvanoj vilkomensklasi (odeljenje gde se intenzivno uči nemački jezik). Živeli smo u selu Aleksa Šantić gde smo nas dve redovno išle na folklor, ali smo dve godine pre dolaska ovde živele u Somboru gde za folklor više nismo imale vremena. Posle duge pauze, dolaskom u Berlin, ponovo smo zaigrale u društvu Dunav Kolo Kolo.

Tijana dodaje da se još prilagođavaju.

– Berlin je veliki grad, a najviše nam nedostaje staro društvo iz Sombora. Kad god se nađe vremena, sa mamom obilazimo Berlin, tako da još upoznajemo ovaj veliki grad. Probe folklora nam mnogo znače i uvek kada dođemo osećamo se kao kod kuće.

Upis novih članova

KUD Dunav Kolo Kolo/Srpski klub Berlin upisuje nove članove u sekcije deca, omladina i veterani, petkom od 18.00 do 21.30 i nedeljom od 13.00 do 18.00, u Jugendklubu, Schlossstr. 19, 14059 Berlin-Charlottenburg

Procedura

Lončarević navodi da postavljanje nove koreografije nije nimalo laka procedura, jer je za to potreban čitav elaborat.

-Tome prethode formalnosti koje treba obaviti sa autorom, a ja sam dosta toga zapisao, a i zabeležio kamerom, tako da nam sada predstoji samo temeljito vežbanje.

Turneja

– Ove godine zauzeo sam se da prvi put organizujemo turneju. Ona bi trajala sedam dana, a destinacije koje razmatramo su, jedno mesto u Turskoj gde se održava veliki internacionalni festival folklora, a drugo mesto o kome razmišljamo je Herceg Novi. U svakom slučaju održali bismo dva koncerta u jednom od ta dva mesta. Oko svega toga moramo prvo da se podrobno konsultujemo, pa će tek onda pasti odluka – kaže Borivoje Lončarević.