Lična arhiva
HVALA DOBROTVORU IZ DALEKA: Ognjen Bojić, Stefan Nakalamić, Jelena Micić i Hristina Šavelić

Stipendije za četvoro učenika orahovačke Gimnazije plemenitog O. V. i njegove porodice iz Sidneja, od 480 australijskih dolara i ovog meseca su u sigurnim rukama. O tome nas je, kao i uvek, obavestila profesorka srpskog jezika Olivera Radić koja je zadužena za podelu stipendija đacima od njihovog dobrotvora iz daleka na jednake delove, tačnije po 120 dolara.

– Uručili smo đacima i stipendije za ovaj mesec, kao i svih prethodnih. Šaljemo veliku zahvalnost dobrotvoru O. V, a i svima vama koji se trudite da pomognete našoj deci. Znamo da su vremena teška, nemaština, ratovi… Zato je još vrednije to što neko odvaja od sebe i svoje dece da bi deci u Orahovcu pokazao da mu je stalo da odrastaju sa što manje problema. Sve četvoro stipendista, (Ognjen Bojić, Jelena Micić, Hristina Šavelić i Stefan Nakalamić), kojima dobročinitelj O. V. šalje stipendiju i dalje svakodnevno putuju iz Velike Hoče u Orahovac u školu i zato im je redovna mesečna stipendija zlata vredna – rekla je profesorka Radić.

Podsećanja radi, prispećem stipendija od ukupno 850 dolara, svakog meseca posredstvom naše Redakcije, obećanje koje je pre pet godina dala anonimna porodica O. V. iz Sidneja, a to je da će svakog meseca slati pomoć za četvoro učenika gimnazije u Orahovcu i đaku pešaku sa Golije, nijednom nije prekršeno. Ukratko, dela za svaku pohvalu i divljenje.

Ono što sa ponosom ističemo, jeste da uz celogodišnje zalaganje naših čitalaca iz daleka, pojedinih humanitarnih organizacija i plemenitih sugrađana, Gimnazija u Orahovcu opstaje samo njihovom zaslugom.

Uručenje stipendija

– Naša Gimnazija Orahovac na Kosmetu opstaje svih ovih godina zahvaljujući državi Srbiji, Ministarstvu prosvete, ali i svim humanim ljudima iz raznih delova sveta koji na razne načine pomažu naš opstanak. Opstajemo i zahvaljujući roditeljima koji, uprkos strahu, neizvesnosti, pa i nemaštini, upisuju decu u našu školu. Zato već unazad sedam godina pozivamo sve koji mogu da se priključe u naš zajednički opstanak stipendirajući naše đake – podsetila je Olivera Radić, koja zdušno brine da svim njenim đacima bude omogućeno da se adekvatno školuju.

Prema njenim rečima, prethodne godine Gimnazija je brojala ukupno 18 učenika, a ove za petoro manje i zahvaljujući još jednom odazivu ljudi dobrog srca, svi učenici imaju mesečnu stipendiju koja im mnogo znači.

Motivacija i ohrabrenje

Zahvalnost svom dobročinitelju iz daleke Australije, uputio je i Stefan Nakalamić iz Velike Hoče, odličan učenik četvrtog razreda orahovačke Gimnazije:

– Želim da izrazim iskrenu zahvalnost, donatorima koji nam šalju stipendije svaki mesec, jer nam tako pomažu u školovanju. Srdačno vas pozdravljam, jer je malo danas ovakvih ljudi. Deci pružate ohrabrenje, podršku i motivaciju na putu obrazovanja.

Sve najbolje vam želimo!

– Poštovani O. V, htela bih da Vam se zahvalim za stipendiju koju mi šaljete svakog meseca. Meni to zaista znači, a i mojim vršnjacima. To je zaista lepo od Vas i baš veliki znak pažnje. Ova stipendija mi je dobrodošla zato što mogu sebi da kupim nešto lepo, bilo da je to neki komad odeće ili nešto drugo u pitanju. Hvala na ovako plemenitom i velikodušnom činu, sve najbolje vam želim! Veliki pozdrav za Vas i vaše najbliže! – poručila je Jelena Micić.

Svakodnevna borba

Iako smo već predstavili stipendiste plemenitog O. V. iz Sidneja, nije zgoreg ponoviti o kakvoj je deci reč i sa čime sve moraju da se suoče na svom vekovnom ognjištu. Između ostalog i to da u pojedine razrede pohađa samo jedan učenik. Ognjen Bojić jedan je od njih, budući da samo on pohađa prvi razred Gimnazije. Ovaj momak je treći od četiri sina koliko imaju njegovi roditelji. Njegova dva starija brata Danilo i Miroslav su takođe učenici orahovačke Gimnazije. Danilo je četvrti, a Miroslav treći razred. Žive u Velikoj Hoči, gde se njihov otac naselio posle progona iz sela Dobruše kod Peći. Jelena Micić, učenica je četvrtog razreda, a ona je treća od četiri ćerke koliko imaju njeni roditelji. Oboje su nezaposleni i žive u Velikoj Hoči. Kad je reč o Hristini Šavelić, ona ima sestru Katarinu u četvrtom razredu. Obe su odlične, žive u Velikoj Hoči i roditelji im, takođe, nisu zaposleni.