pixabay.com

Uskoro bi srpski sir i vinjak trebalo da imaju lakši put na probirljivo i zahtevno tržište zemalja Evroazijske ekonomske unije. Naime, ruska Duma je ratifikovala sporazum o zoni slobodne trgovine između te Unije i naše zemlje. Sada se čeka paraf i ostalih članica, a nakon toga će iz otadžbine početi bescarinski izvoz dogovorene kvote od 87.500 litara vinjaka, 2.000 tona cigareta i 400 tona polutvrdog kravljeg sira.

Ovaj sporazum je potpisan u Moskvi pre godinu dana, a u dokumentu se navodi da se liberalizuje međusobna trgovina, u skladu sa odredbama sporazuma i pravila Svetske trgovinske organizacije. Da bi bio validan, treba da ga ratifikuju sve države EAEU. To bi moglo da bude već sledeće godine.

Milan Prostran, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, za “Vesti” kaže da je to odlična vest za otadžbinu.

– Izvoz na tržište zemalja Evroazijske ekonomske unije je važan za Srbiju i naše poljoprivredne proizvođače sira, voćnih rakija. Velika je stvar što smo prisutni na tako zahtevnom tržištu – kaže Prostran.

Sadašnji izvoz ide na osnovu postojećeg dogovora sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Ali, zbog olakšica koje smo dobili, bilo bi dobro da se što pre počne sa primenom, jer će to značiti i bolju priliku za srpske izvoznike.

– Generalno gledano, važne su olakšice koje smo dobili i to je veliko podstrek za domaću poljoprivredu. Proizvođači voćnih rakija, vinjaka i sira imaju svoju priliku koja je zaista vrlo povoljna. Ova godina je bila rodna pa će i izvoz sigurno biti dobar – uveren je Prostran.

Pored Rusije, članice EEU su i druge bivše sovjetske republike – Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan. To je ogromno tržište od nešto manje od 200 miliona ljudi i izuzetno je važno za Srbiju.

Prvi kontingent srpske jabuke krenuo je na “probu” u Indiju! Četiri kontejnera natovarena tim voćem, na novo izvozno tržište poslata su 8. oktobra sa plantaže kompanije Atos Fruktum u Maloj Remeti.

Iz Srbije se godišnje izveze ukupno oko 200.000 tona jabuke, vrednosti oko 120 miliona dolara. Izvozimo na 40 tržišta, a najveće količine odlaze u Rusiju, obelodanio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

– Sledeći korak je tržište Kine – naveo je Nedimović.

U Indiji preferiraju crvene sorte jabuka – galu, crveni delišes, fuji, ali i greni smit, te će se one i prve naći na indijskom tržištu.

Indija uvozi jabuke iz mnogobrojnih zemalja u vrednosti od 200 miliona dolara, rekao je ambasador ove zemlje u Beogradu Subrata Batačardži.

– Pored jabuke Srbija može da izvozi i drugo voće u Indiju – dodao je.

Srbija je poljoprivredna zemlja i izvozi gotovo sve agrarne proizvode, a pre svega žitarice, stočnu hranu, voće, povrće, prerađevine od mesa. Jabuke više od 90 odsto idu u Rusku Federaciju, jagodasto voće uglavnom ide na tržište Evropske unije, izvozi se i u Japan, Ameriku, Kanadu. U avgustu su dve domaće mlekare stavljene su na listu kineske države da mogu da izvoze svoje proizvode na tržište Kine. Inače, naročito dobre rezultate u izvozu ostvarujemo sa komšijama – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom i Rumunijom.

Godišnji izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2019. bio je 3,6 milijardi dolara, dok je uvoz za 1,4 milijardu manji. Srbija izvozi i organske proizvode, a prema podacima Uprave za carine u 2019. godini iz Srbije je izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, a vrednost izvoza je iznela 29,75 miliona evra, od čega voće i proizvodi od voća čine preko 28,7 miliona evra. U poređenju sa prethodnom godinom ukupna vrednost izvoza je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih četiri godine za više od 10 miliona evra. Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske unije, a najveću vrednost izvoza Srbija ostvaruje već godinama sa Nemačkom, pa je u 2019. godini ona iznosila skoro trećinu ukupne vrednosti izvoza.

Posle Nemačke najviše organskih proizvoda je prethodne godine izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD, Austriju i Belgiju.

Prvi put Ministarstvo za selo

Nacionalni tim za preporod sela je 9. oktobra predstavio je Nacionalni program za preporod sela, a predesednica Vlade Ana Brnabić je istakla da ova tema treba da bude još veći prioritet u budućnosti.

– Vlada Srbije je po prvi put formirala Ministarstvo za selo i to je izuzetno značajno. To pokazuje koliko se ozbiljno shvata značaj sela – kaže Prostran.

Uvozimo gas

Više od 740 srpskih kompanija izvoze na tržište Rusije više od 1.200 proizvoda. Najviše se izvoze jabuke, hartija, lekovi, dok nama iz Rusije stiže gas, rude gvožđa i bakra, delovi za avione i helikoptere.