pixabay.com
Foto: Ilustracija

Privredna komora Srbije pokrenula je projekat “Stvarano u Srbiji” i kreirala oznaku “Čuvarkuća” kako bi pružila podršku domaćim proizvodima i proizvođačima, ali i edukovala potrošače o važnosti kupovine tih proizvoda, kao i o njihovom visokom kvalitetu i domaćem poreklu. Ova oznaka će svima pomoći da pri kupovini budu sigurni da kupuju iz otadžbine i da time čuvaju Srbiju, sebe i svoju porodicu.

Prestižnu oznaku “Čuvarkuće” dobila rakija “dekada” porodice Lukić iz sela Babajić, kod Ljiga. Od pamtiveka ova porodica peče rakiju, o čemu svedoči i kazan iz 1923. godine. “Dekadu” imaju priliku da probaju građani u zemljama Evropske unije i Velike Britanije.

– Tradicija pečenja rakije u porodici Lukić postoji 100 godina. Uspeli smo zahvaljujući velikom trudu da nastavimo porodičnu tradiciju i proizvedemo rakiju koja je osvojila brojna priznanja i nagrade – priča Slađana Lukić, direktorka podruma “Lukić”, koja zajedno sa mužem Zvonkom proizvodi rakiju.

Porodični portret: “Dekada” je dobila brojne nagrade

‘Rakija nosi simbolični naziv “dekada”, koja objašnjava njenu suštinu, jer se pravi od šljivovice koja odleži najmanje deset godina.

U voćnjacima, na površini od 10 hektara, ubiraju voćke za proizvodnju rakije, dok na površini od tri hektara imaju nekoliko različitih sorti grožđa od kojih prave vrhunska vina.

Rakija “dekada” se proizvodi od šljive ranke i požegače. Peku i voćne rakije od dunje, kajsije, jabuke i loze.

– Moj suprug je po profesiji advokat, ali proizvodnju rakije baš voli, isto kao i ja.. Pošto je naš kraj poznat po proizvodnji ovog vrsnog pića, ljudi su zainteresovani da otkriju neke nove ukuse ili veštine kako da proizvedu kvalitetnu domaću šljivovicu – kaže Slađana.

U sakupljanju šljiva i pečenju rakije ovoj vrednom paru pomažu i deca, sin Vladimir i ćerka Natalija, koji iako još srednjoškolci ne libe se da pomognu roditeljima.

Ponosni na “Čuvarkuću”

Srećni su i zadovoljni žigom “Čuvarkuća” koji je njihova rakija ponela, a imaju samo reči hvale za akciju Privredne komore Srbije.