EPA/Sascha Steinbac

Iz Srbije je prošle godine izvezeno 2.298 tona meda, dok je u istom periodu uvezeno 49 tona meda, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Vrednost izvoza bila je 8,99 miliona evra, dok uvezeni med “uglavnom nekih egzotičnih vrsta” vredeo 264.000 evra.

Prema podacima SPOS-a u odnosu na 2018. godinu izvezeno je 446 tona meda manje, a prošlogodišnji izvozni rezultat manji je i u odnosu na 2.538 tona izvezenih 2017. godine.

Srbija poseduje sada oko 850.000 košnica u stacioniranim i selećim pčelinjacima, a prema podacima nekih asocijacija pčelara, ima oko 1.100.000 košnica. Registrovanih pčelara je oko 15.000, ali se pretpostavlja da se pčelarstvom bavi oko 30.000 domaćinstava. Proizvodnja meda u Srbiji varira od 6.000. do 9.500 tona godišnje, od čega sortne vrste meda – bagremov i suncokretov čine po trećinu i još jednu trećinu poliflorne vrste: livadski, cvetni, medljikovac i sve druge.

Prihod je veliki i od drugih pčelinjih proizvoda: voska, matičnog mleča, polenovog praha ili pčelinjeg hleba – perge, matica i rojeva, propolisa i pčelinjeg otrova, koji je u vrhu alternativnih preparata u sanaciji mnogih autoimunih bolesti.

Naša zemlja je uspešna i u izvozu šumskog blaga.

U periodu 2015-2019, Republika Srbija je prosečno godišnje izvozila pečuraka u vrednosti od oko 5,2 miliona evra i to na tržišta Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije.

– Podaci da je izvoz pečuraka Srbije veći za čak 75 puta od uvoza deluje optimistički. Ali, činjenica da najveći deo našeg izvoza čine gljive sakupljene iz prirode i da količina tih gljiva drastično varira iz godine u godinu u zavisnosti od vremenskih uslova, jasno nas upućuje na zaključak da u Srbiji postoje neiskorišćeni resursi za proizvodnju gljiva u kontrolisanim uslovima. Na putu do konačnog uspeha i dobre zarade naši domaćini bi trebalo da se udruže u specijalizovane pečurkarske zadruge, u kojima će imati istinsku šansu da gljive prerađuju i malim dopadljivim pakovanjima osvajaju evropsko tržište – reči su Milana Krkobabića, sadašnjeg ministra za selo.

Planovi

Cilj srpske proizvodnje trebalo bi da bude podizanje proizvodnje meda, sa 6.000 do 9.500 tona, koliko je iznosila proteklih deset godina, na 12.000 tona godišnje.