MUP Srbije

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole (SUK) i Uprave kriminalističke policije (UKP) uhapsili su četvoro pripadnika MUP-a zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj jer su dostavljali podatke osobi iz Novog Sada koja se dovodi u vezu sa teškim krivičnim delima.

Lisice na ruke stavljene su dvojici pripadnika novosadskog odreda Žandarmerije R. L. (43) i R. M. (47), policajcu iz PU za grad Beograd M. K. (37), kao i policijskoj službenici Uprave za međunarodnu operativnu saradnju S. T. (45), saopšteno je iz MUP-a Srbije.

– Sumnja se da je R. L. u julu ove godine tražio od R. M. dok je obavljao redovne zadatke da izvrši proveru kroz evidencije MUP-a za jednu osobu iz kriminogene sredine, da li je za njim raspisana potraga, što je R. M. prikazao kao službenu radnju u službenim aktima. Takođe, veruje se i da su vršili fizičko obezbeđenje njega i njegove porodice, a zauzvrat su dobijali novac i poklone – navodi se u policijskom saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama, osoba koju su pripadnici MUP-a čuvali i obezbeđivali je biznismen Goran Kovačević Goranac koji je ranije osuđivan.

Pretpostavlja se i da su uhapšeni pripadnici Žandarmerije iznajmili stan u Novom Sadu u blizini stana Kovačevića, u kom je pronađeno oružje i droga. Takođe, beogradski policajac je okrivljen jer je u avgustu tražio od S. T., službenice Uprave za međunarodnu operativnu saradnju, da kroz bazu Interpola proveri da li je za Kovačevićem i njegovim sinom raspisana međunarodna poternica. Posle provere, službenica ih je obavestila da za njima nisu raspisane nikakve poternice.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Goran Kovačević Goranac ima debeo krivični dosije.

On je prošle godine preživeo napad u Novom Sadu u kom je ubijen njegov telohranitelj i MMA borac Uroš Stefanović. Tom prilikom je Kovačević lakše ranjen. Zbog pucnjave na njega, uhapšena su dvojica muškaraca kojima se trenutno sudi pred Višim sudom u Novom Sadu. Ovo nije bio prvi napad na Goranca. Pre pet godina u pucnjavi kod osnovne škole u Novom Sadu ranjen je njegov šurak Niko Uskoković.

Goran Kovačević Goranac bio je uhapšen 2017. zbog sumnje da je sa još nekoliko osoba učestvovao u otmici Gorana Cvijetića. Ova grupa na čelu sa Gorancem je, prema navodima optužnice, preteći pištoljem prebila Cvijetića u novosadskom naselju Detelinara, a zatim su ga ubacili u gepek “audija A-6”.

Zbog toga je protiv Kovačevića i njegovih saučesnika novosadsko tužilaštvo podiglo optužnicu. Na početku suđenja svi su se izjavili da su nevini. Tvrdili su da su izveli “građansko hapšenje” Cvijetića, za kog su pretpostavljali da je 2016. bio umešan u ubistvo Teodore Kaćanski, devojke Gorančevog druga Nenada Stevića. Teodora Kaćanski ubijena je greškom 2016. kada je sa svojim dečkom izlazila iz džipa ispred zgrade na Telepu u Novom Sadu.

Kovačević je 2010. godine uhapšen zbog sumnje da je bio na čelu novosadskog klana koji je trgovao “skankom” u Vojvodini. Priveden je zajedno sa pripadnicima klana nakon što je njihove prljave poslove gotovo godinu dana intenzivno pratila Bezbednosno-informativna agencija. Članovima ove kriminalne grupe oduzeti su stanovi i kuće, kao i luksuzni automobili. Goran Kovačević Goranac je tada osuđen na sedam i po godina robije, a iz zatvora je izašao 2017.

Novosađanin L. K. javio se ove godine pojedinim medijima sa pričom da je podneo krivičnu prijavu zbog ugrožavanja bezbednosti protiv Kovačevića. Pretnje su, prema navodima prijave, počele još pre tri godine kada je L. K. podigao brvnaru na Ribarcu između dva popularna novosadska restorana na Dunavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here