Nikola Grbić je u razgovoru za Sport Klub otkrio da je dogovor o raskidu saradnje sa Odbojkaškim savezom Srbije donet “kako bi se stvari promenile na bolje”. Predsednik Zoran Gajić tvrdi da je ekipi bila potrebna šok terapija.

U petak je zvanično saopšteno da je postignut dogovor da se saradnja raskine, te da će odbojkaši u najskorijem mogućem periodu da dobiju novog selektora.

Kako se navodi, odluka je doneta u skladu s najvišm interesima nacionalne selekcije.

– Seli smo i dogovorili se kako bi se stvari promenile na bolje – rekao je Grbić.

– Ostaje žal što neću biti sa ovim momcima kada se na Olimpijskim igrama budu borili za medalje. Od srca im želim da se nađu u toj situaciji.

Nekadašnji kapiten “plave čete” na selektorsku poziciju došao je 2015. godine. U prvoj sezoni već je predvodio tim do srebrne medalje u Svetskoj ligi, da bi naredne godine uspeo u onome što generacije pre nisu – osvojeno je zlato u najpopularnijem komercijalnom takmičenju. Usledila je bronza na Evropskom prvenstvu, a onda i četvrto mesto na planetarnom šampionatu.

– Ponosam sam na to što smo svake godine postizali dobre rezultate. Za četiri godine osvojil smo tri medalje i jednom bili četvrti. I to u ovakvoj konkurenciji u svetskoj odbojci. Mislim da je to nešto na šta svi treba da budu ponosni. Ja kao igrač nikada nisam osvojio zlato u Svetskoj ligi, a uspeo sam kao selektor. Ne treba zaboraviti ni bronzu na Evropskom prvenstvu, koje smo otvorili pobedom nad Poljskom pred punim fudbalskim stadionom.

Ipak, pored svih ostvarenih rezultata, bilo je i problema. Olimpijska viza nije obezbeđena za Rio, a ovog leta u Bariju propuštena je prva prilika da se osigura mesto na olimpijskom turniru u Tokiju. Srpski odbojkaši savladali su Australiju i Kamerun, a onda su podbacili u najvažnijem meču protiv Italije.

– Kada je reč o pripremama i organizaciji ovog leta, mislim da je urađeno sve kako treba. Ipak, ekipa je bila u grču. Čini mi se da je ekipa bila pod prevelikim pritiskom… Zna se da kada igramo bez emocije onda možemo da imamo problem sa bilo kim. Ove uspehe koje sam navodio ostvarili smo jer smo emocije izneli na parket – zaključio je Grbić.

Odbojkaški savez Srbije saopštio je da će novog selektora imenovati u što kraćem roku, s obzirom na to da ih uskoro očekuje Evropsko prvenstvo.

– Želimo da obezbedimo mesto na Olimpijskim igrama i iz tog razloga smo se odlučili na ovaj korak. U Bariju je ekipa odigrala toliko slabo, da je bila potrebna neka šok terapija. Zna se da je nemoguće promeniti 14 igrača. To je staro pravilo – rekao je predsednik OSS Zoran Gajić.

Nikola Grbić je pre devet godina u Italiji odigrao poslednji meč kao kapiten reprezentacije, osvojivši bronzu na Svetskom prvenstvu. U Italiji je ovog avgusta i poslednji put vodio nacionalni tim kao selektor, propustivši priliku da obezbedi olimpijsku vizu. Legendarni tehničar još jednom se oprostio od državnog tima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here